Redacció •  Catalunya •  05/01/2023

Les Nacions Unides reconeixen vulneracions de drets humans en l’espionatge amb Pegasus i exigeixen a l’Estat que investigui, processi i imposi sancions

La resolució de tres relators especials respon a una comunicació d’Esquerra Republicana a Nacions Unides sobre el Catalangate.

Les Nacions Unides reconeixen vulneracions de drets humans en l’espionatge amb Pegasus i exigeixen a l’Estat que investigui, processi i imposi sancions

Les Nacions Unides han reconegut en una resolució les vulneracions de drets fonamentals en l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme català i han exigit a l’Estat espanyol que prengui “totes les mesures necessàries per protegir els drets fonamentals” de les víctimes. L’organisme insta l’Estat a que “investigui, processi i imposi les sancions adequades”, així com a prendre “mesures efectives” per evitar que fets com aquests es repeteixin.

Així ho expressa una resolució del Relator Especial sobre qüestions de les minories, la Relatora Especial sobre promoció i protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió, i el Relator Especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d’associació. La resolució respon a una comunicació a les Nacions Unides efectuada des de Ginebra per la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, en nom de les víctimes dels republicans i en coordinació amb la resta d’organitzacions afectades pel Catalangate.

En la resolució, la ONU expressa una “preocupació molt seriosa” per aquest “programa d’espionatge extens i ben coordinat” sobre activistes i figures públiques independentistes, i denuncia que l’espionatge massiu va vulnerar el dret “a reunir-se pacíficament i participar en associacions”, a “tenir vida privada i privacitat en la correspondència”, a “ser iguals davant la llei”, així com va posar en perill “el dret a la llibertat d’opinió i expressió a Catalunya”.

La resolució recull l’espionatge efectuat sobre diversos membres d’Esquerra Republicana, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret; la mateixa Marta Rovira o els eurodiputats republicans Jordi Solé i Diana Riba, entre d’altres. A més, l’organisme internacional subratlla la gravetat del fet que una de les víctimes fos l’advocat Andreu Van den Eynde, i ho qualifica d’“atac a la independència dels advocats i dels defensors de drets humans”. Per tot això, reclama a l’Estat que aclareixi les connexions entre l’espionatge i les autoritats espanyoles i li demana que prengui mesures.

Transparència, responsabilitats, garanties i reparació

Esquerra Republicana continuarà exigint al govern espanyol que sigui transparent sobre quines entitats governamentals van fer servir Pegasus per espiar, que assumeixi les responsabilitats pertinents i que garanteixi que fets com aquests no es tornin a produir. A més, li reclama que en repari les víctimes, tal com demanen també les Nacions Unides.

Els republicans també esperen que aquesta resolució impulsi la justícia espanyola a deixar d’entorpir el curs de les querelles presentades i dugui a terme una investigació efectiva dels casos d’espionatge denunciats.

Consulteu aquí la resolució de Nacions Unides.


Pegasus /