Redacción •  Catalunya •  05/11/2023

Presenten un nou model de gestió territorialitzada dels residus a Catalunya

  • Ecologistes en Acció de Catalunya veu imprescindible incloure l’autoresponsabilitat territorial a la nova Llei de residus.
  • La proposta s’emmarca en l’objectiu decreixentista de l’entitat, en el qual la generació i gestió de residus són un dels elements centrals.
Presenten un nou model de gestió territorialitzada dels residus a Catalunya

La Territorialització Integral de la gestió dels residus a Catalunya, que l’organització ecologista ha presentat en roda de premsa telemàtica, és un nou model de gestió que planteja un canvi substancial en la relació actual entre residus-territori.

La idea bàsica és que qualsevol residu es tracti on s’ha produït o recollit, és a dir a la mateixa comarca o, com a molt, dins de la regió on aquesta s’ubica, segons delimita el Pla Territorial General de Catalunya. En el cas dels abocadors, per exemple, caldria que cada comarca en tingués un o, a tot estirar, que dues comarques en compartissin un de comú.

Joan Pons, coordinador de l’àrea de residus d’Ecologistes en Acció de Catalunya ha declarat que “la iniciativa té com a objectiu corregir la situació actual de gestió dels residus al nostre país, mitjançant un sistema mediambientalment i social més just i equilibrat territorialment, que permetrà reduir la petjada ecològica del seu transport i millorar la governança a l’hora d’implantar instal·lacions de tractament, que històricament i també avui és veu sovint afectada per actitudsnimby”.

Entre els avantatges del nou model de gestió s’inclouen:

  • Un increment exponencial de la justícia ecològica, tot evitant crear regions exportadores de residus i regions importadores de rebuig.
  • Una notòria reducció de la petjada ecològica del transport de residus des del lloc de recollida al de gestió final, a causa del descens de les distàncies a recórrer.
  • Contribuir a una millor governança en el tema dels residus, amb la prevenció i reducció de les reaccionsnimbyen la instal·lació de les infraestructures de gestió. (Nimby: expressió provinent de l’anglès ‘not in my yard’, sobre l’actitud de despreocupació per temes mediambientals excepte quan afecten el propi entorn).
  • La conscienciació i autoresponsabilització de la ciutadania en la greu problemàtica actual dels residus i en la urgència d’un decreixement significatiu.

Per tot això, Ecologistes en Acció de Catalunya insta l’Agència de Residus de Catalunya i, conseqüentment, el Govern de la Generalitat de Catalunya, a l’adopció d’aquesta proposta, tot incloent la Territorialització Integral com a un dels punts bàsics i innovadors de la nova Llei de Prevenció de Residus i Gestió de Recursos de Catalunya, que cal tramitar, debatre i aprovar entre 2023 i 2024.


gestión de residuos /