BComú organitza un cicle sobre diversitat funcional en àmbits crucials de la vida com els drets, les cures, l’habitatge o l’oci
Impulsat per l’eix de la formació sota el títol ‘Parlem d’un món més ample’, s’inicia avui amb la conferència ‘Feminisme i anticapacitisme’ a càrrec de la sociòloga i escriptora Andrea García-Santesmases i durarà fins l’abril de 2025.
Barcelona en Comú inicia avui un cicle de conferències impulsades pel seu eix de diversitat funcional sota el títol ‘Parlem d’un món més ample’. Les activistes anicapacitistes dels comuns denuncien que «la mirada normativa ha apartat històricament els cossos, les veus i les mirades diferents i s’ha dedicat a posar vares de mesura de què podem fer i què no» quan la diversitat funcional «és capaç d’ampliar els espais compartits que ocupem les persones».
L’objectiu del cicle és ampliar aquesta mirada constructiva, «més necessària que mai en un moment on l’estretor es fa cada cop més evident», reflexionen des de l’eix de diversitat funcional de BComú. És per això que els temes triats tenen a veure amb àmbits crucials de la vida com els drets, les cures, la cultura i l’oci o l’habitatge.
La primera conferència, que tindrà lloc aquesta tarda al Centre LGTBI de Barcelona, tractarà sobre ‘Feminisme i anticapacitisme’ i anirà a càrrec de la doctora en Sociologia de la UB Andrea García-Santesmases. Autora del llibre ‘El cos desitjat’, la seva tesi tracta sobre identitat de gènere, diversitat funcional, cos i sexualitat des de una perspectiva queer-crip.
El següent acte serà el 26 de novembre, també al Centre Barcelona LGTBI, i se centrarà en ‘Drets’ amb la intervenció d’Antonio Centeno, docent en el Màster Gènere i Comunicació de la UAB, membre del Consell Assessor de l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització i responsable del projecte asistenciasexual.org. A més, Centeno col·labora amb la iniciativa artística Diversorium i impulsa diferents propostes audiovisuals vinculades amb la diversitat funcional. Va ser un dels activistes fundadors de l’Oficina Vida Independent de Barcelona (2006) i va formar part del grup de treball que va elaborar el model de servei municipal d’assistència personal (2019).
La resta de conferències ja tindran lloc el 2025 amb una periodicitat mensual fins acabar el cicle a finals del pròxim abril:
‘Diversitat funcional i cures’ (28 de gener) amb Asunción Pié, professora de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, doctora en Pedagogia per la UB i activista pels drets de les persones amb diversitat funcional.
‘Cultura/oci i diversitat funcional’ (25 de febrer) amb Bob Pop, un dels periodistes culturals i de societat més seguits del moment i autor entre altres llibres de ‘Días Simétricos’, ‘Mansos’, ‘Un miércoles de enero’, i els dos volums de diaris ‘Días ajenos’, adaptats en forma de monòleg teatral. És el creador i guionista de la sèrie autobiogràfica ‘Maricón Perdido’, guardonada amb un Premi Ondas i un GLAAD Award. Així mateix, col·labora en la iniciativa artística Diversorium i és coautor del llibre ‘Bailando la Diversidad’.
‘Diversitat funcional i esport inclusiu’ (25 de març) amb Marc Gil, fundador de l’associació LEA (Limited Edition Athletes) el 2018, que fomenta el fitness funcional adaptat i treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional a través de la pràctica de l’esport.
‘Diversitat funcional i accés a l’habitatge’ (29 d’abril) amb Robert de Miguel, arquitecte per la UPC, màster Architecture in Urban Design, School of Urban Design per la Universitat de Harvard i fundador de RWDMM, estudi d’arquitectura accessible. Escriu al Diari de la DisCapacitat i va col·laborar en el pla d’accessibilitat de Barcelona. L’altre ponent serà Marc Alís, pararquitecte i arquitecte especialista en accessibilitat i disseny universal. Ha col·laborat amb Arquitectura sense Fronteres, va formar part del comitè assessor de l’entitat Duchenne Parent Project Espanya i ha treballat com tècnic d’accessibilitat a l’Ajuntament de Barcelona.