La moció que busca incomplir la legislació ambiental i eliminar llocs de treball
- De materialitzar-se la moció presentada al Parlament aquest dijous pel PSC, la Generalitat de Catalunya cometria una il·legalitat i podria incórrer en un delicte contra el medi ambient amb possibles conseqüències penals i administratives, a més que es perdrien centenars de llocs de treball al Parc Agrari.
- L’acord del PSC amb tots els grups de la dreta pretén endarrerir i retallar l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), tot donant l’última paraula als ajuntaments, que no tenen competències en la matèria.
- Es busca transformar el model d’agricultura del Parc Agrari -basat en petites explotacions, altament productives, i amb molta mà d’obra- per instal·lacions industrialitzades i robotitzades amb un mínim personal i un gran impacte ambiental.
Aquest dijous, 5 d’octubre, s’han aliat al Parlament de Catalunya els grups de la dreta i l’extrema dreta (Junts, PP, VOX) amb el PSC de Salvador Illa per aprovar una resolució que pressiona encara més un territori terriblement degradat: el delta del Llobregat. Una aliança antinatura que evidencia que el model econòmic i territorial del PSC per al Baix Llobregat poc es distingeix dels grups de la dreta.
Sota l’argument aparentment comprensible de buscar «el consens» amb els agents del territori (ajuntaments i sector agroindustrial i pagès), la moció demana ajornar l’aprovació de l’ampliació de la ZEPA del delta. Una ampliació que, recordem, és un imperatiu legal que emana de la Directiva Ocells de la Unió Europea i s’aplica amb criteris exclusivament científics de presència i nidificació d’espècies protegides. Pretendre que siguin criteris polítics o d’interessos econòmics els que hagin de guiar la delimitació de la ZEPA és una perversió de la norma, i en el fons és demanar un dret de veto, atès que una voluntat política local podria impedir el tan declamat «consens». Per tant, és una estratagema que vulnera directament la legislació comunitària i que aproparia encara més la Generalitat a ser jutjada als tribunals europeus, i possiblement sentenciada a pagar multes milionàries.
En segon lloc, s’insta a millorar les instal·lacions hidràuliques i de desguàs, qüestió de sentit comú que tots els governs de la Generalitat fins ara (inclosos els del PSC i de Junts) han incomplert sistemàticament. Cal afegir aquí que el sistema hidrològic no és només per al rec i el desguàs de les pluges, sinó que també és un ecosistema que, en compliment de la Directiva Marc de l’Aigua, s’ha de restaurar i recuperar els seus valors ambientals. També es demana la tramitació del Pla Especial de Protecció dels espais naturals, un altre document que els successius governs de la Generalitat han deixat a un calaix, de forma intencionada.
En tercer lloc, es demana la revisió del Pla Especial del parc agrari. Aquest redactat busca una transformació radical i ultraliberal del model agrari d’aquest territori. En comptes d’una agricultura pagesa, de petites explotacions sostenibles que generen llocs de treball de qualitat a prop de la ciutat, es busca un model industrial en el qual -amb una hipertecnificació, robotització i digitalització-, es conreï sota hivernacle amb la mínima mà d’obra. Això comportaria no només una immensa pèrdua de llocs de treball, sinó una degradació profunda de la qualitat ambiental del parc agrari, avui un mosaic on conviuen, no sense dificultats, explotacions petites i mitjanes, amb destacats valors ambientals socials -recollits a la publicació Els Sistemes Naturals del Delta del Llobregat- i altres usos socials que es veurien seriosament malmesos.
Per tot plegat, Ecologistes en Acció demana al Govern que tingui en compte no només la intencionalitat política d’uns partits i empresaris sinó del conjunt de la ciutadania, i incrementi la protecció del territori amb l’aprovació immediata de l’ampliació de la ZEPA i aposti per la producció agrària pagesa, ecològica i digna.