Janet Sanz celebra que la Generalitat aprovi la regulació dels pisos turístics: «Cal posar-los al servei dels veïns a un preu assequible»
La regulació neix del grup municipal de BComú i la van proposar els mateixos comuns al Parlament el passat mes de maig per garantir el dret a l’habitatge i que les llicències no siguin per tota la vida
La portaveu adjunta del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha celebrat avui l’aprovació de la regulació de pisos turístics per part de la Generalitat. Una regulació que hauria de permetre als ajuntaments racionalitzar els pisos turístics a les àrees tensionades i que, en el cas concret de Barcelona, suposaria poder reduir-ne el nombre a tota la ciutat i recuperar habitatge per a les veïnes i veïns.
La regulació, que va estar presentada pel grup parlamentari d’En Comú Podem el passat mes de maig, neix d’una iniciativa del propi grup municipal de Barcelona en Comú davant les dificultats d’accedir a l’habitatge a Barcelona. A Catalunya hi ha més de 100.000 pisos turístics, el que suposa cinc pisos turístics per cada habitatge públic.
Tal i com ha explicat Sanz, els comuns van estudiar a fons jurídicament la seva proposta, presentada al Parlament el maig passat, per tal que les llicències de pisos turístics no fossin «per tota la vida». La portaveu adjunta de BComú ha recordat que «el 2012, el govern de CiU amb el PP van plantejar una proposta de modificació a la Llei d’Urbanisme amb què aquestes llicències deixaven de tenir un tràmit de llicència per passar a tenir-ne un de ‘fast food’ de comunicació que permetia demanar autorització per operar sense més, provocant que a Catalunya es passés de 700 llicències de pisos turístics a 100.000 i en el cas de Barcelona, d’unes poques més de 2.000 a gairebé 10.000».
És per això que, ja amb el govern municipal de BComú, des de l’Ajuntament de Barcelona es van suspendre llicències de pisos turístics i es va decidir extingir també llicències vigents. «Ni a Barcelona ni a molts altres municipis de Catalunya no podem normalitzar que en un mateix edifici on viuen veïns i veïnes hi hagi pisos on hi viuen temporalment turistes», ha sentenciat Sanz que ha advocat perquè «aquests pisos es posin al servei dels veïns a un preu assequible», doncs avui aquests pisos turístics «juguen a la contra allà on tenim més dificultats per garantir el dret a l’habitatge, perquè pugen els preus i són competència directa a que un veí o una veïna pugui optar» a viure-hi.
En conclusió, la portaveu adjunta de BComú considera «molt important que el Govern de la Generalitat modifiqui la Llei d’Urbanisme per retornar la capacitat de la llicència urbanística als Ajuntaments, tant de control com d’extinció», és a dir que es limitin aquestes llicències de forma temporal i que no puguin durar més de 5 anys i a partir d’aquí es puguin extingir. Per Sanz «a Barcelona aquestes llicències estan ja amortitzades perquè des del 2012 han guanyat molts milers d’euros i la necessitat és que aquests habitatges de forma immediata passin a ser habitatges a preu assequible pels veïns i veïnes. Cal prioritzar el dret a l’habitatge per sobre del benefici econòmic d’uns pocs”.