Els Comuns arrenquen el compromís del Govern per prorrogar els HPO i regular els lloguers de temporada i d’habitacions
El grup parlamentari votarà a favor de la convalidació del decret d’Habitatge després d’arribar a un acord perquè els lloguers de temporada es regulin en funció de l’ús i no la durada i que els Ajuntaments els puguin prohibir o limitar.
Els Comuns aconsegueixen una pròrroga obligatòria dels HPO inclosos en zones tensionades.

El grup parlamentari dels Comuns ha arribat a un acord amb el Govern per convalidar el decret de mesures urgents en matèria d’habitatge i urbanisme, que es tramitarà com a proposició de llei. Amb l’entesa, els lloguers de temporada i els permanents es diferenciaran per l’ús que se li doni a l’habitatge, no per la durada del contracte. Per tant, es considerarà arrendament d’habitatge permanent el destinat a l’habitatge, amb independència de la seva durada i tots aquests habitatges estaran subjectes a les mateixes condicions, fiança, preu, actualització anual i despeses.
No tindran aquesta consideració els habitatges destinats a usos recreatius, turisme o per temporada de vacances, sigui aquesta d’estiu o qualsevol altra, que en tot cas s’haurà de fer constar al contracte. D’altra banda, també s’habilita als ajuntaments perquè puguin limitar o prohibir els lloguers de temporada ubicats en zones de mercat residencial tensionat.
Tenint en compte que a Catalunya entre el 2025 i el 2030 uns 36.000 habitatges anaven a perdre la qualificació de protecció oficial, d’ells gairebé 8.00 aquest any, els Comuns han aconseguit una pròrroga obligatòria dels HPO que estiguin inclosos en una zona de mercat residencial tensionat, amb el mateix termini de vigència de l’esmentada zona.
Altres mesures acordades amb el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica són l’ampliació del registre de grans tenidors i del tanteig i retracte amb la incorporació de les persones físiques. També s’elimina l’obligatorietat de fer pàrquing a les promocions d’HPO, per facilitar la seva viabilitat, i s’aconsegueix mantenir les reserves d’HPO que marcava el Pla territorial, que són d’un 50% en sòl urbanitzable i un 40% el sòl urbà consolidat, la meitat d’aquestes reserves han de ser de lloguer.