FACUA •  Catalunya •  10/12/2023

FACUA Catalunya exigeix a la Generalitat una alternativa al tancament de la residència de majors de Reus

  • L’associació considera que hi ha hagut desistiment de funcions per part de l’administració i demana la construcció d’una nova residència pública que garanteixi una atenció de qualitat als usuaris.
FACUA Catalunya exigeix a la Generalitat una alternativa al tancament de la residència de majors de Reus

FACUA Catalunya exigeix al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya una alternativa provisional per als usuaris de l’única residència d’ancians pública que hi ha a Reus després de contemplar-se el seu tancament definitiu pel mal estat de l’edifici on es troba.

Si bé l’associació defensa com a màxima prioritat garantir la seguretat dels residents i treballadors, és deure de l’administració prestar uns serveis públics de qualitat, per la qual cosa resulta totalment inacceptable el desemparament al qual es veuen abocats els usuaris i familiars d’aquesta residència davant la falta d’alternatives públiques prop de Reus.

Sent públic i notori el mal estat en el qual es troben les instal·lacions des de fa anys, no es pot considerar que es tracti d’un succés imprevisible o sobrevingut. Per això, la Generalitat de Catalunya ha d’actuar amb la major diligència possible en la planificació i manteniment dels serveis públics per a minimitzar l’impacte que pot suposar el tancament d’aquestes instal·lacions.

Desistiment de funcions de l’administració

La falta de recursos i infraestructures de servei púbic ve generant un greu perjudici per a la ciutadania, ja que es veu obligada a recórrer al sector privat si requereix dels serveis d’una residència. Per això, FACUA Catalunya considera que hi ha un clar desistiment de funcions per part de l’administració, apostant per una privatització encoberta en lloc de fomentar uns serveis socials públics i de qualitat.

L’associació considera que amb aquesta decisió s’està vulnerant la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de Serveis Socials, que en el seu article 2.3. estableix que «els serveis socials de titularitat pública garanteixen l’existència i el desenvolupament de les accions bàsiques, així com l’equitat territorial, que contribueixen a la justícia i al benestar socials».

Així mateix, l’article 24 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, reconeix a totes les persones el dret a accedir en condicions d’igualtat a les prestacions de la xarxa de serveis socials de responsabilitat pública.

A més, és competència del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, en virtut de l’article 29 de Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de Serveis Socials, «crear, mantenir, avaluar i gestionar els centres, serveis, recursos, equipaments, projectes i programes relatius als serveis socials especialitzats».

Per tot això, FACUA Catalunya reclama una alternativa provisional als afectats que no els obligui a desplaçar-se a altres municipis. Al mateix temps, demana que en el mitjà termini se de una solució definitiva amb la construcció d’una nova residència pública que garanteixi una atenció de qualitat per als veïns de Reus.


residencias de ancianos /