En Comú Podem denuncia l’infrahabitatge i la manca de drets que pateixen les víctimes de l’incendi a Badalona
El grup municipal Badalona En Comú Podem denuncia la criminalització de la pobresa per part de l’alcalde de Badalona.
Davant el tràgic incendi ocorregut ahir a una nau del barri del Gorg a Badalona, En Comú Podem lamenta profundament la mort de les 3 persones confirmades fins ara, i es solidaritza amb totes les persones ferides i afectades. També denuncia que la situació de la gent que malvivia a la nau és fruit de la manca de drets que pateixen les persones migrades sense permís de treball i en situació d’extrema vulnerabilitat, que els obliga a buscar-se la vida a locals abandonats, sense garanties per aconseguir ingressos estables ni un habitatge digne amb subministraments bàsics.
Segons la presidenta del grup municipal Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, “durant molts anys en aquest país no s’han fet polítiques d’habitatge valentes, que garanteixin un sostre per a tothom, i s’han deixat abandonades les persones més vulnerables, especialment negant els drets de les persones migrades.” Davant d’això, Llauradó retreu les declaracions de Garcia Albiol: “és una vergonya per Badalona tenir un alcalde que criminalitza a les víctimes, fins i tot amb víctimes mortals, el mateix dia que encara ni se sap la magnitud de la tragèdia.”
Avui a la plaça dela Vila #Badalona ens hem mobilitzat amb les persones afectades per l’incendi del Gorg i entitats, contra la discriminació institucional i el racisme #dretshumans #BlackLivesMatter @BdnEnComuPodem pic.twitter.com/uT5CRAa5C3
— Aïda Llauradó (@AidaLlaurado) December 10, 2020
En paraules de la portaveu Rosa Trenado: «La situació viscuda a Badalona deixa palès la incapacitat de les institucions que durant anys no estat capaços de donar resposta a la greu situació generada per la pobresa.
Davant el drama ocorregut, es indignant la falta de solidaritat amb els víctimes per part de l’alcalde Albiol. Les situacions de pobresa i marginació són l’origen d’aquest drama i de les situacions de conflictivitat, i les institucions, les responsables d’aportar solucions que fomentin la inclusió i la convivència».
El govern d’esquerres, amb Aïda Llauradó al capdavant de Drets Socials, van aconseguir subministrar-los aigua corrent, així com se’ls va donar un suport extraordinari durant l’estat d’alarma amb àpats diaris lliurats a la mateixa nau. Hi havia un seguiment de Serveis Socials continuat, però la manca efectiva del dret a l’habitatge i d’uns ingressos mínims per aquestes persones, ha impossibilitat una alternativa a l’assentament d’aquesta nau industrial, així com de moltes altres a ciutats d’arreu del territori.
Segons Llauradó, “La Llei d’estrangeria, aprovada amb majoria absoluta del PP, i el racisme institucional, cauen com una llosa sobre els drets humans de milers de persones al nostre país. Badalona és un clar exemple de les conseqüències d’aquest abandonament institucional a les persones més vulnerables.”
En Comú Podem també reclama l’investigació dels fets per conèixer les causes de l’incendi, deixant clar que la pobresa i la vulnerabilitat social no s’han de polititzar mai.
Davant l’emergència, En Comú Podem agraeix la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona per allotjar durant 5 dies al CUESB a les persones afectades, i reclama a l’Ajuntament de Badalona tot el suport social i psicològic a les víctimes, i el treball conjunt amb la Generalitat, qui té competències en matèria d’habitatge i ha de fer front aquesta situació d’extrema gravetat. També agraeix les iniciatives de solidaritat que estan sorgint de manera espontània entre el veïnat i a través d’entitats socials. Amb tot, En Comú Podem agraeix la tasca continuada des d’ahir a la nit per part de Bombers, Protecció Civil, Serveis Socials, CUESB, Guàrdia Urbana i Mossos, i serveis sanitaris, per aturar l’incendi i atendre a les víctimes.