Una vintena d’organitzacions i col·lectius convoquen una jornada de denúncia i sensibilització contra les fronteres en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans
- Des de les 10 del matí i fins mitja tarda, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Agència Talaia presenten la instal·lació MURS, una acció simbòlica que denuncia la construcció de murs arreu del continent i concretament a les vies d’entrada a l’Estat Espanyol. La instal·lació compta amb material expositiu i sonor, fotografies i panells informatius que mostren la situació de diversos punts fronterers.
La Plataforma 12D convoca per segon any consecutiu una jornada de denúncia i sensibilització en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans. La convocatòria tindrà lloc de forma simultània a diverses ciutats del territori. A Barcelona es concentrarà al Passeig Lluís Companys, a l’Arc de Triomf, i tindrà una programació entre 11h i 15h.
Des de les 10 del matí i fins mitja tarda, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Agència Talaia presenten la instal·lació MURS, una acció simbòlica que denuncia la construcció de murs arreu del continent i concretament a les vies d’entrada a l’Estat Espanyol. La instal·lació compta amb material expositiu i sonor, fotografies i panells informatius que mostren la situació de diversos punts fronterers.
D’altra banda, des de la Plataforma 12D s’ha treballat en una programació divulgativa per a la jornada, que s’iniciarà amb una benvinguda amb lectura de manifest i continuarà amb una explicació de la situació a les Illes Canàries i el trajecte fins a Barcelona, de la mà de Caravana Obrim Fronteres i Emergència Frontera Sud. Posteriorment hi haurà una taula sobre murs invisibles i reptes de la regularització amb federació ACAPS, Regularización YA!, una jove extutelada, La Tregua i el Sindicat Manter. L’associació Almas Quemadas oferirà “Murs invisibles II: Un any després de l’incendi de la nau de Gorg”. Seguirà “La resistencia al otro lado del Mediterráneo: transmisión en directo con Refugees in Lybia, en acampada permanente delante del ACNUR en Trípoli”, presentat per Refugees Lybia amb Mediterranea Saving Humans. Els investigadors Ainhoa Ruiz i Pere Brunet del Centre Delàs oferiran també una ponència sobre un món emmurallat i la militarització de les fronteres. La trobada finalitzarà amb una performance del col·lectiu PH que duu per títol “Nos están matando” i una darrera lectura del manifest.
Més de 1.000 quilòmetres de mur han estat construïts arreu d’Europa, la majoria d’ells, amb motiu de frenar les rutes migratòries provinents de l’Àfrica o l’Orient Mitjà. Segons l’ACNUR, només la guerra de Síria ja ha provocat més de sis milions i mig de persones refugiades. Els murs físics, però, són només la punta de l’iceberg d’unes polítiques frontereres que maten persones sota les ordres d’una Europa Fortalesa que regula més en funció dels interessos del lobby armamentístic que no de la Declaració Universal pels Drets Humans.
A més dels murs, la Unió Europea i l’Espai Schengen també asseguren les seves fronteres mitjançant grans operacions al Mar Mediterrani dutes a terme per Frontex, l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes. L’Agència, amb capacitat de generar contractes a empreses privades, ha augmentat el seu pressupost de forma abismal des de la seva creació, passant de 6’2 milions d’euros l’any 2005 a 420’6 milions d’euros el 2020.
L’Espai Schengen, on l’Estat Espanyol entra l’any 1991, exigeix als estats membres un reforç de les seves fronteres externes erosionant la pròpia governabilitat de les decisions en matèria de migració. La securitització de les fronteres ha provocat l’assumpció de la gestió migratòria des d’una perspectiva de defensa a través de la coacció i l’armament del militarisme.
Per tot això, considerem urgent posar el focus en aquests no llocs de silencis i violències i en aquest cas, ens servim de l’art i les experiències visuals per construir aquest simbolisme. A partir de l’informe del Centre Delàs titulat Aixecant Murs: Polítiques de la por i securitització a la Unió Europea, d’Ainhoa Ruiz Benedicto i Pere Brunet, les dades extretes ens han aportat la informació necessària per tal de construir un mur basat principalment en les tanques de Ceuta i Melilla. Amb 10 metres de llarg, dos d’altura i una doble tanca amb concertina i filat tensat que albergarà una exposició fotogràfica, el Passeig Lluís Companys de Barcelona esdevindrà el proper diumenge 12 de desembre un gran mur de denúncia contra l’Europa fortalesa.