Centre Delàs: «Caixabank és el tercer banc espanyol que inverteix més en empreses d’armes»
- Una activista de la campanya Banca Armada ha destacat en la seva intervenció a la Junta d’accionistes de Caixabank que l’entitat ha finançat i segueix finançant empreses armamentistes que produeixen i exporten armament que Israel utilitza en el genocidi contra el poble palestí.

Representants de la campanya Banca Armada han intervingut aquest divendres a la Junta d’Accionistes de Caixabank en representació d’accionistes crítics que prèviament havien delegat el vot a la campanya. Tal com ha destacat la representant de la campanya, Maria Fraile, la denúncia es produeix aquest any en un context de repunt bel·licista en què la Unió Europea ha anunciat 800.000 milions d’euros en els propers anys per al finançament del complex industrial-militar, principalment l’europeu. En la seva intervenció, l’activista ha destacat les principals dades de l’informe que publicava ahir el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, El negoci dels bancs al bel·licisme global, que mostren el paper de Caixabank davant del creixent bel·licisme global:
El 2025 Caixabank ocupa el tercer lloc al rànquing de les entitats financeres privades espanyoles que més inverteixen i financen empreses armamentístiques, i el lloc 91 a nivell internacional.
CaixaBank ha invertit més de 480 milions de dòlars en empreses d’armes durant el període 2022-2024, segons mostra la mateixa recerca. Entre les empreses que han rebut finançament de CaixaBank trobem grans companyies internacionals com Airbus i empreses de la indústria estatal com Indra, Aernnova, Sidenor, Navantia o Electronical Mechanical Engineering.
Al mateix temps que feia grans inversions en armes, CaixaBank ha obtingut beneficis rècord de milers de milions, que podem atribuir, en part, a les seves inversions en la indústria militar i de defensa, un sector clarament a l’alça.
L’activista de la campanya també han destacat a la seva denúncia la coresponsabilitat de Caixabank en el genocidi contra el poble palestí que està perpetrant Israel, que ja ha causat més de 60.000 morts i desenes de milers de ferits. Tal com ha explicat davant centenars d’accionistes Maria Fraile, utilitzant les dades de l’informe del Centre Delàs, La banca armada i la seva corresponsabilitat al genocidi en gaza, publicat a l’octubre:
Caixabank ha finançat -i segueix finançant- empreses del complex militar-industrial que fabriquen i subministren armes a l’exèrcit israelià, i que aquest utilitza per cometre els seus crims i massacres sobre el poble palestí.
Concretament, Caixabank ha finançat aquests darrers anys amb almenys 110 M$ milions de dòlars a Boeing, empresa que ha produït armes (com bombes, artilleria, avions i helicòpters de combat, etc.) que han estat exportades a Israel recentment i usades pel seu exèrcit contra població civil en atacs que són investigats com a crims de guerra.
Un exemple d’això és l’ús de les bombes GBU-39 SDB, produïdes per Boeing i exportades a Israel abans i després del 7 d’octubre, el 2 de novembre del 2023 en un bombardeig al camp de refugiats d’Al-Buriej va destruir dotze edificis i va causar quinze morts, inclosos nou menors.
«El paper de Caixabank és fonamental per al funcionament i l’expansió del complex militar-industrial europeu i és corresponsable en el genocidi en curs. Sense el suport financer de Caixabank, moltes d’aquestes empreses d’armes no podrien continuar desenvolupant tecnologies bèl·liques cada cop més letals», ha assenyalat davant de directius i accionistes l’activista de la campanya Banca Armada.
Aquesta acció de la campanya se suma a les realitzades els passats 20 i 21 de març a les Juntes d’accionistes del BBVA i el Banc Sabadell, i el 4 d’abril a la del Banc Santander, per denunciar novament les seves inversions a la indústria de la guerra.