Comunicat d’ACCIÓ contra l’espionatge d’estat, en relació al documental realitzat per La Directa i emès avui, 12 de gener del 2025, a TV3
Dos anys després de saber qui s’amagava darrera de’n Dani, seguim aquí, juntes i organitzades, denunciant i visibilizant l’espionatge d’estat perquè cap altra companya sigui vulnerada per aquest tipus de pràctiques que són tortura.
El proper 30 de gener farà dos anys que es va fer pública la infiltració del policia nacional DHP, el Dani, entre el 2020 i el 2022, als moviments llibertaris i autònoms de Barcelona. DHP, però, va ser tan sols un policia més enmig d’un degoteig de casos que, a dia d’avui, ens ha fet conèixer, com a mínim, 9 policies nacionals infiltrats en diferents moviments socials a l’estat espanyol en els últims anys. Fet que posa en evidència el caràcter estructural i sistemàtic d’aquests operatius.
Persones afectades per aquest cas vam crear «ACCIÓ contra l’espionatge d’estat» per denunciar i afrontar col·lectivament els efectes i conseqüències d’aquesta eina repressiva de l’estat. Paral·lelament, algunes companyes van decidir interposar una querella criminal contra DHP, els seus superiors jeràrquics i el Ministeri d’Interior, com una via més, però no l’única, de respondre a una vulneració tant greu. Conscients que el sistema judicial no repararà els danys ni impactes causats, l’acusació judicial pretén poder generar un precedent, com va passar en el cas de UK.
El Jutjat d’Instrucció va inadmetre a tràmit la querella interposada, acció judicial que ha quedat avalada per l’Audiència Provincial de Barcelona, de manera que uns fets tan greus no s’investigaran. Tant el Jutjat com l’Audiència han avalat i fet seu el discurs de la Fiscalia, que al·lega que investigar el cas «podria posar en perill la seguretat de l’Estat». Així doncs, es prioritza una qüestió suposadament securitària per sobre dels nostres drets fonamentals. Per això, en el marc d’aquesta querella, l’octubre passat 6 companyes van interposar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.
Les infiltracions policials i les pràctiques que les sustenten són tortura i, a més, en aquest cas han anat de la mà d’agressions sexuals perpetrades pel policia infiltrat, és a dir, pel que es pot definir com a violència institucional sexualitzada. Totes aquestes pràctiques atempten contra la dignitat i la integritat de les persones i comporten uns danys i seqüeles personals irreparables. Exigim que s’investiguin els fets i que s’acabi amb aquestes pràctiques abusives.
Companyes afectades per altres casos d’infiltració a Girona i, els últims dies, a València, també han interposat querelles arran d’infiltracions policials descobertes en els seus entorns més propers, denunciant així també el seu caràcter repressiu i il·legal. A dia d’avui, ni el Ministeri d’Interior, ni la Policia Nacional han donat cap resposta. Tampoc s’ha obert cap procés d’investigació sobre els fets, uns fets i actuacions que l’ordenament jurídic no recull, més enllà de la Llei 9/1968, de secrets oficials, una llei franquista, sota la que emparen els seus silencis.
Dos anys després de saber qui s’amagava darrera de’n Dani, seguim aquí, juntes i organitzades, denunciant i visibilizant l’espionatge d’estat perquè cap altra companya sigui vulnerada per aquest tipus de pràctiques que són tortura.
Agraïm a La Directa la incansable feina d’investigació que ens ha fet conèixer la veritable identitat de qui va accedir a espais col·lectius, assemblees, cases i als indrets més íntims de les nostres vides. Enviem una forta abraçada a les companyes afectades per la resta de casos de l’Estat.
També volem fer una crida a la solidaritat i al suport mutu per tal de generar una resposta col·lectiva ja que, més enllà de les persones directament afectades, aquestes infiltracions policials són una vulneració que ens afecta a totes. No normalitzem ni acatem els exercicis de violència en mans de l’estat: el conjunt de casos destapats fins ara ens demostren la gran amplitud de col·lectius, espais, organitzacions i persones que podem ser-ne objectiu.
Tenim una campanya oberta de recollida de fons per a costejar les elevades despeses del procés judicial i poder seguir denunciant les infiltracions policials.
Us animem a compartir informació del cas i sumar en la generació de debat públic i denúncia sobre els mètodes d’infiltració i els seus impactes.