Comuns presenta el cicle ‘Llibres per mirar la vida amb atenció’ amb motiu de la Diada de Sant Jordi
- Hi participaran autores destacades com la premi Ciutat de Barcelona Mar García Puig amb ‘La història dels vertebrats’ o l’eurodiputat Miguel Urbán amb el seu assaig ‘Trumpismos’.
Barcelona en Comú i Catalunya en Comú celebren conjuntament aquest any Sant Jordi amb un cicle de presentació de llibres que, sota el títol ‘Llibres per mirar la vida amb atenció’, tindrà lloc la setmana abans de la diada a l’Ateneu l’Àgora (Consell de Cent, 141). Organitzat per la Fundació Sentit Comú, el cicle reunirà, del 15 al 22 d’abril, diverses autores per presentar les seves obres, que posen llum sobre qüestions que estan en el centre dels debats actuals: feminismes, democràcia, salut mental, antiracisme o extrema dreta.
Tots els actes es faran a les 18.30 hores i, donada la proximitat de les eleccions catalanes del 12 de maig, els comuns aprofitaran l’ocasió per visibilitzat algunes de les seves candidates en el paper de moderadores i des de l’expertesa en els temes que tracten el títols del cicle.
Calendari del cicle
Dilluns 15 d’abril: Experiències personals durant les dictadures de Xile i Argentina. Nosotras en Libertad d’Elizabeth Rubio Farías (Caravana editorial) i Chile: 50 años en 50 palabras de Leopoldo Letelier (Acción por la Memoria). Modera: Andrés G. Berrio
La xilena Elizabeth Rubio Farías, lluitadora pels drets humans i querellant en els judicis contra els genocides a Argentina i Xile, fou segrestada el 1975 per l’organització paraestatal ‘Alianza Anticomunista Argentina’, i internada al quarter de la policia federal de Buenos Aires. Posteriorment, l’any 1978, va ser traslladada a una presó oficial, com tantes altres militants supervivents de centres de detenció i tortura clandestins. Es va exiliar a Bèlgica. El seu és un dels dos-cents testimonis de preses polítiques de la dictadura argentina a la presó de Villa Devoto (Buenos Aires) entre 1976 i 1983, que integren el llibre Nosotras en libertad. L’obra consta de set petits volums: un llibre inicial i sis que són itineraris geogràfics per on resideixen actualment les autores. Es va presentar l’any passat a Argentina.
D’altra banda, Leopoldo Letelier, exmilitant del MIR de Xile i exiliat a Suècia el 1974, presentarà Chile: 50 años en 50 palabras que reuneix 285 relats de 50 paraules d’extensió, recollits per iniciativa del col·lectiu radicat a Barcelona ‘Acción por la Memoria’ amb motiu dels 50 anys del cop d’estat a Xile. Prologat per Letelier, reflecteix el que va significar per persones amb i sense militància política de diversos grups d’edat, professions i oficis, el derrocament del govern de Salvador Allende.
Dimarts 16 d’abril: Antipunitivisme feminista per reparar i sanar conflictes. Conflicto no es lo mismo que abuso de Laura Macaya i Belén Soto (La Escocesa). Modera Alicia Ramos
Laura Macaya, activista feminista antipunitivista i abolicionista del sistema penal, i Belén Soto, responsable de programes públics a Hamaca, especialitzada en vídeo experimental, cultura contemporània i feminismes, es referencien en el llibre Conflict is not abuse (Sarah Schulman, 2016) per conversar sobre com les lògiques punitives impedeixen reparar i sanar conflictes. La publicació apel·la a reflexions i experiències des d’una crítica feminista antipunitivista i travessa cinc apartats: punitivisme; violència sexual; quan no hi ha home cis o quan no hi ha agressor; cancel·lacions i casos institucionals. La conversa entre les autores furga en com afecta tot plegat a les relacions íntimes i la cultura de la cancel·lació. I introdueixen preguntes i reflexions per aprendre a millorar la manera en què enfrontem i gestionem els nostres conflictes i patiments com part de comunitats, societats i del món.
Dimecres 17 d’abril: L’amistat salva vides. (H)amor 9 amigas amb Rubén Serrano i Alicia Valdés, dues de les autores (Ed. Continta me tienes). Modera Aïda Llauradó
Llibre col·lectiu on les autores reivindiquen i practiquen l’amistat en múltiples i diverses formes amb un missatge feminista: les amigues ens poden salvar la vida. I aquesta idea l’abanderen minories, migrants, racialitzades i el col·lectiu LGTBQIA+. La presentació anirà a càrrec de dues de les 9 autores: el periodista i escriptor especialitzat en realitat LGTBI+ i desigualtat, Rubén Serrano, i la politòloga i doctora en Humanitats especialitzada en filosofia política feminista, Alicia Valdés. Les seves ‘amigues’ són: Elisa Coll, Sara Torres, Anna Pacheco, María Bastarós, Andrea Momoitio, Maltita i María Folguera.
Dijous 18 d’abril: Maternitats turbulentes. La història dels vertebrats de Mar García Puig (La Magrana) i Las Abandonadoras de Begoña Gómez (Destino). Modera Susanna Segovia
Filòloga, editora i exdiputada al Congrés per En Comú Podem, Mar García Puig ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona per aquesta novel·la sobre salut mental i maternitat, en què explica la depressió postpart que va patir. El que hauria d’haver estat el dia més feliç a la vida de la narradora es converteix en l’inici d’una història de bogeria. L’ansietat se n’apodera i el pes del món cau sobre les seves espatlles per partida doble: ha de cuidar els seus bessons nounats i donar veu política als que han confiat en ella. Aquesta història indaga en una ferida personal per connectar amb lluites universals, i esdevé un viatge a través de l’art, la literatura, la mitologia i la història de la medicina. Amb mestria, García Puig converteix la seva experiència en un relat que ens parla de les dones que alguna vegada han sentit que el seny les abandonava i dels homes que les han silenciat, emparats per segles de ciència, mites i política.
Per la seva part, la periodista Begoña Gómez arran d’una inquietud personal, gairebé una obsessió per les mares abandonadores, s’acosta a aquest fenomen amb una barreja de reflexions personals al voltant de la culpa, la criança competitiva i la mare com a subjecte creatiu, i relats biogràfics de dones reals i de ficció que van viure maternitats turbulentes.
Dilluns 22 d’abril: Radiografia de la dreta radical. Trumpismos. Neoliberales y autoritarios per Miguel Urbán (Verso Libros). Modera Júlia Trias
L’activista anticapitalista i eurodiputat Miguel Urbán analitza en aquest assaig l’onada d’autoritarisme reaccionari –de Trump a Milei– que s’ha anat extenent per bona part del món en els darrers anys. La crisi del capitalisme barrejada amb l’emergència climàtica configura un còctel perfecte de malestar social, segons Urbán, i s’ha manifestat en una rebel·lió reaccionària. L’extrema dreta ha aconseguit arribar al govern en gran part dels grans països del món i continua tenint nombrosos èxits electorals.
Fira del llibre migrant també a l’Ateneu l’Àgora
Per acabar, destacar que Barcelona en Comú també ha cedit el seu ateneu, entre el 15 i el 20 d’abril, als organitzadors de la 1a Fira Itinerant del Llibre Migrant-FILMIG, que comptarà una programació «entorn de la literatura escrita per corporalitats migrants racialitzades provinents de diversos punts de l’Estat espanyol» amb un miler de títols per a tota mena de públic i vàries presentacions els dies 19 i 20 d’abril. Aquesta iniciativa l’impulsa Plataforma Zero i compta amb el suport de MigrESS.