Rebutgen el xantatge dels caçadors gironins i exigeixen més control i limitacions a la caça
- Ecologistes en Acció, juntament amb ADDA, denuncien l’actitud dels caçadors gironins d’amenaçar l’administració amb una “vaga” per aconseguir més privilegis que perjudicarien el conjunt de la població. Al contrari del “menyspreu” que denuncien els caçadors, els ecologistes veuen tracte de privilegi.
- La Generalitat segueix ocultant les dades d’accidents de caça i eludint el debat social sobre aquesta activitat que cada cop genera més rebuig entre la ciutadania.
- Recorden que la caça ha demostrat la seva ineficàcia per a controlar els conflictes amb la fauna salvatge. Per això les organitzacions reclamen un enfocament alternatiu basat en la recuperació dels equilibris ecològics.
Les entitats ecologistes i de defensa dels drets animals consideren que l’obligació de comunicar les batudes de senglar o de caça major en general amb 48h d’antelació és una mesura positiva, tot i que insuficient, per a reduir els conflictes i riscos que genera la presència d’homes armats a zones forestals. El medi natural no és un espai de gaudi exclusiu dels caçadors, sinó que s’hi donen molts altres usos que tenen la mateixa legitimitat i que no es poden veure perjudicats per una activitat “esportiva” amb seriosos qüestionaments sota el punt de vista ètic i mediambiental.
Cal recordar que cada any hi ha centenars d’accidents de caça que acaben amb desenes de ferits i, no en poques ocasions, amb persones mortes. Precisament, Ecologistes en Acció ha denunciat en diverses ocasions que a Catalunya no existeix cap control dels accidents de caça que es produeixen cada any. Ni el Departament d’Interior, ni el de Salut, ni el d’Acció Climàtica comptabilitzen accidents ni incidents amb la caça, motiu pel qual és impossible saber l’impacte que aquesta activitat té sobre la salut de les persones. Només els accidents greus que transcendeixen a la premsa són els que acaben arribant al públic, com és el cas del ciclista que va quedar paralític l’any passat per un tret a Argentona.
Per aquests motius, les organitacions denuncien l’actitud inacceptable dels caçadors i reclamen al Govern de la Generalitat tot el contrari del que aquells volen: no menys control, sinó més. El medi natural no es pot tancar per a una activitat “lúdica”, tot privant a la resta d’usuaris de gaudir-ne, així que mentre no existeixi una llei de caça pròpia de Catalunya, el que han de fer els caçadors és cenyir-se a la normativa de forma escrupolosa i ser extremadament prudents per evitar qualsevol afectació a les persones i a la fauna protegida.
En el debat sobre la futura Llei de caça caldrà tenir en compte també les visions sobre conservació del medi (impacte de la caça sobre espècies protegides), així com sobre drets animals, a més lògicament de la prevenció dels incidents de la fauna salvatge amb els usos agrícoles del medi rural.