Redacció •  Catalunya •  13/11/2023

BComú proposa tancar 8.000 pisos turístics aplicant la nova normativa de la Generalitat

  • El portaveu del grup municipal, Jordi Martí, ha presentat les iniciatives de les comissions de novembre, destacant l’absència de propostes per part del PSC: “continuem tenint un govern provisional”.
  • BComú presentarà també una proposició per no utilitzar telèfons mòbils als centres educatius de la ciutat davant l’alarma que genera l’ús inadequat de les pantalles en les comunitats educatives.
BComú proposa tancar 8.000 pisos turístics aplicant la nova normativa de la Generalitat

El portaveu del grup municipal de BComú, Jordi Martí, ha presentat avui les iniciatives dels comuns a les comissions municipals del novembre, destacant que “anem a l’enèsima tanda de comissions sense cap proposta per part del govern, tot gira en torn a les iniciatives de l’oposició: continuem tenint un govern provisional, incapaç de governar”.

D’entre les proposicions, destaca la de tancar fins a 8.000 pisos turístics a la ciutat de Barcelona gràcies al nou Decret Llei aprovat per la Generalitat a proposta d’En Comú Podem, que posa límits a les llicències turístiques indefinides i habilita els ajuntaments a revocar-les en les àrees tensionades. La xifra de 8.000 pisos es correspon amb la dels habitatges turístics ubicats en edificis on hi ha veïns i veïnes amb residència permanent, una xifra que es va quantificar al mandat passat quan els comuns van proposar la normativa. Tal i com ha explicat Martí, aquests habitatges turístics “no només generen molèsties i problemes als veïns, sinó que són un dels factors d’encariment de l’habitatge a Barcelona”.

Cal recordar que, a Catalunya, hi ha fins a cinc habitatges turístics per cada habitatge públic, un total de 100.000 pisos turístics facilitats durant el mandat de CiU a la Generalitat, que va agilitzar les llicències, i que a Barcelona va suposar passar de 2.000 a 10.000 habitatges turístics en un sol mandat.

No utilització de telèfons mòbils als centres educatius

Barcelona en Comú portarà també una proposició per tal de limitar l’ús dels telèfons mòbils i altres pantalles a tots els centres educatius de la ciutat, tenint en compte l’alarma que un mal ús d’aquests dispositius està generant entre les famílies, el professorat i el propi alumnat. Segons un estudi d’ISGlobal, l’ús excessiu dels mòbils en l’adolescència genera efectes sobre la salut física com son deficient, sedentarisme o deteriorament de la visió; efectes psicològics com hiperactivitat, dèficit d’atenció o símptomes depressius; i també efectes neuropsicològics com ansietat i desregulacions emocionals. Segons l’Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, un de cada tres alumnes de 4t d’ESO utilitza el mòbil més de 3 hores al dia i un 45% admet passar més temps navegant que amb els amics, xifra què s’han doblat des del 2017.

Tal i com ha explicat Martí, “aquesta no és una proposició contra el mòbil, sinó a favor de que l’espai educatiu sigui educatiu en el ple sentit: no només l’aula, també el pati o l’hora de dinar han de ser espais de socialització”. La proposició dels comuns insta també la Generalitat a establir directrius clares i d’obligat compliment per prohibir l’ús dels mòbils a la primària i secundària obligatòria, i demana a l’Estat i la Unió Europea regular les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals així com establir controls públics sobre els algoritmes que es desenvolupen. “Barcelona és la capital mundial del mòbil”, ha explicat Martí en referència al Mobile World Congress, per tant “haurem d’anar cap a una regulació d’un element omnipresent en la nostra vida: estem instades a ser les referents de l’ús del mòbil en el futur”.


turistificación /