Barcelona en Comú comparteix les seves polítiques d’habitatge públic amb activistas de Nova York
Ada Colau i Janet Sanz conversaran aquest dijous en un acte públic a la UPF Balmes amb la coordinadora de la coneguda xarxa de llogateres Housing Justice for All, Cea Weaver, i la representant de l’Assemblea de NY, Claire Valdez.
Una delegació d’activistes novaiorqueses pel dret a l’habitatge són aquests dies a Barcelona per intercanviar experiències amb BComú, interessades en les polítiques impulsades per l’Ajuntament durant els mandats d’Ada Colau. La Fundació Sentit Comú ha aprofitat l’ocasió per organitzar un acte amb les representants de Housing Justice for All i The Action Lab juntament amb l’alcaldessa de 2015 a 2023 i l’actual presidenta del grup municipal i ex tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz.
La trobada s’emmarca en un mes decisiu en la lluita pel dret a l’habitatge. Després de la massiva manifestació a Madrid, amb més de 22.000 persones alçades contra la pujada dels lloguers, ara arriba el torn de Barcelona, que el 23 de novembre ha de ser punta de llança en la lluita pel dret a l’habitatge, una lluita global que requereix d’aliances. Això ho tenen clar les impulsores de Barcelona-New York habitatge. Un dret Universal, l’acte que tindrà lloc aquest dijous a la tarda a la UPF Balmes, on les dirigents dels comuns conversaran amb la coordinadora de Housing Justice for All, Cea Weaver, i la sindicalista llatina Claire Valdez, escollida recentment a l’Assemblea de l’estat de Nova York en representació del Districte de Queens, sobre la proliferació de pisos turístics arreu del món i com regular-ho, el lloguer de temporada com a trampa per eludir les lleis d’habitatge o una possible gran vaga de lloguers plantejada pels sindicats de llogateres al nostre país, entre d’altres temes.
Per la seva part, la coordinadora de la xarxa estatal novaiorquesa Housing Justice for All, integrada per més de 80 organitzacions de base, explicarà com treballen plegades llogateres i persones sense llar per transformar el sistema d’habitatge, unint-se front el sector immobiliari. Weaver ens avança que el seu moviment ha aconseguit ressò i generar «contrapoder i identitat compartida» mitjançant campanyes massives de les organitzacions d’inquilins, i això els ha portat a guanyar demandes i «millorar la vida de la ciutadania». En aquest sentit, Housing Justice for All també lluita en l’àmbit electoral per canviar l’equilibri de poder entre llogaters i immobiliàries. Les seves campanyes impacten per unes narratives potents que canvien el ‘sentit comú’ de l’habitatge fent evident que cal passar, en paraules de Weaver, «d’un model que prioritza el benefici privat i l’exclusió a un altre model que creu en habitatges assequibles per a tothom». L’objectiu és crear un bloc de llogaters potent i unificat de 250.000 persones, que pugui «cogovernar i donar forma al paisatge de l’habitatge a Nova York».
La col·laboració amb Action Lab ha estat un factor important en l’impacte de les seves campanyes. Es tracta d’un centre estratègic per a moviments socials que contribueix a que els activistes «aprenguin, creïn i enforteixin la seva capacitat de guanyar» amb una visió de futur. Els reptes són encara més grans amb la recent victòria de Trump a les eleccions dels EEUU i el gir radical cap a la dreta que se n’espera al país.
Durant la seva estada a Barcelona, la delegació novaiorquesa es reunirà així mateix amb moviments locals en defensa de l’habitatge social i el control del lloguer, i també han mostrat el seu interès en conèixer projectes de democràcia participativa i com els governs col·laboren amb els moviments socials per implementar polítiques públiques.