Javier Pacheco participa en un acte de Badalona En Comú defensant els drets laborals en l’era digital
- A l’acte també hi ha participat l’inspector de treball especialitzat en Intel·ligència Artificial, Víctor Ballester, i ha estat moderat per Aïda Llauradó, coordinadora dels Comuns.
- Democratitzar els avenços digitals i organitzar-se col·lectivament per garantir drets de les persones treballadores i ciutadania són dos dels principals reptes que s’han compartit a l’acte.
Ahir dijous 12 de desembre de 2024 Badalona En Comú va organitzar un acte titulat “Treball, sindicalisme i innovació tecnològica”, amb la participació del Secretari General de CCOO, Javier Pacheco, l’inspector de treball especialitzat en Intel·ligència Artificial, Víctor Ballester, i moderat per la Coordinadora de Badalona En Comú, Aïda Llauradó.
La finalitat d’aquest acte ha estat compartir els reptes dels drets laborals, el sindicalisme i la democratització dels avenços tecnològics davant els grans empresaris que estan utilitzant les dades de la ciutadania i unes eines poc regulades per enriquir-se, explotar a la ciutadania i debilitar la democràcia. Alguns exemples que van sorgir va ser la lluita de persones treballadores a Glovo, amb una vaga liderada per CCOO que va aconseguir, amb la nova “llei rider”, impulsada per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que van aconseguir que l’empresa contractés els repartidors, fins llavors contractats com a falsos autònoms. Amb això, Javier Pacheco destaca: “És fonamental l’organització col·lectiva sindical per combatre els abusos de la patronal, i alhora també tenir governs progressistes que defensin els drets laborals”.
D’altra banda, Víctor Ballester va destacar la necessitat de tenir recursos a la inspecció de treball que els permeti destapar qualsevol abús empresarial, i una legislació que garanteixi un ús de les noves tecnologies a favor d’una major eficiència i suport a la feina, alhora que es garanteixin els drets laborals. Segons Ballester: “Les noves tecnologies són molt positives si es garanteix el seu desenvolupament a favor dels drets i el benestar, preservant el medi ambient, i no són explotades pels beneficis empresarials d’uns pocs”. Com a repte, Ballester també alerta que “El principal mecanisme que tenen les persones treballadores per defensar els seus drets és la informació i formació adequades per conèixer com funcionen aquestes eines, com són els algoritmes i la Intel·ligència Artificial.”
Aïda Llauradó també va reflexionar sobre la necessitat de desenvolupar les noves tecnologies a l’administració pública per facilitar la feina de les persones treballadores i fer més eficients i de qualitat els serveis a la ciutadania, tot i que va lamentar que l’Ajuntament de Badalona està als antípodes d’aconseguir-ho. En aquest sentit, Llauradó també va defensar: “La política ha de regular, però el sector públic també ha de desenvolupar eines digitals que garanteixin l’accés i un ús ètic col·lectiu i, per tant, que aprofundeixi en la democratització de la societat, aturant l’abús en l’ús de dades personals i la manipulació mediàtica que suposen empresaris com Elon Musk i l’extrema dreta”.
L’acte també va ser transmès en directe des de l’Instagram de Badalona En Comú, i està gravat i publicat en un reel del partit.