Redacció •  Catalunya •  15/07/2024

Mena: “L’espionatge que hem patit és un cop a la democràcia pel qual el PP ha de donar explicacions”

  • El portaveu considera que els responsables polítics i policials de les investigacions il·legals haurien d’afrontar responsabilitats penals i anuncia que el partit es personarà com a acusació particular en les diligències del jutge Pedraz.
Mena: “L’espionatge que hem patit és un cop a la democràcia pel qual el PP ha de donar explicacions”

El portaveu dels Comuns, Joan Mena, ha avançat en roda de premsa que l’espai polític ha encetat accions per defensar-se de l’espionatge que van patir la gran majoria de diputats del partit i de les seves forces germanes després de les eleccions de 2015. “L’espionatge que hem patit és un intent de cop a la democràcia pel que el PP ha de donar explicacions i els responsables polítics i policials haurien d’afrontar responsabilitats penals” ha afirmat el portaveu. Per a Mena, “la motivació va ser clara, volien informació personal nostra per, en connivència d’alguns periodistes i mitjans, destruir qualsevol possibilitat de formar un govern progressista atacant la reputació dels nostres càrrecs electes”. L’exdiputat, que també és una de les víctimes de les investigacions irregulars, ha destacat que va ser una acció “coordinada i realitzada per diferents agents en diferents localitzacions”, per la qual cosa, “no es tracta d’una poma podrida, sinó d’una estratègia dirigida a derrocar a l’oponent polític mitjançant l’ús delictiu de les institucions de l’Estat”.

“Els fets afecten la intimitat i als drets fonamentals més elementals dels representants electes democràticament, i podrien ser constitutius de delictes greus”, ha assegurat el sabadellenc, qui ha destacat que aquests delictes van ser comesos “per funcionaris públics que van cedir a servir a l’interès privat i il·legal d’un partit polític que s’aferrava a un govern”. Mena ha etzibat que “fer servir recursos públics per a espiar adversaris amb la voluntat de tombar formacions i governs plenament democràtics és evidentment contrari a l’estat de dret i a la democràcia i exigeix responsabilitats. Ni ahir ni avui ni demà ni contra ningú aquests fets són ni remotament admissibles”.

Per això, el portaveu ha anunciat que el partit brindarà suport jurídic als afectats, i es personarà com a acusació popular en les diligències obertes pel jutge Santiago Pedraz: “Volem conèixer la totalitat dels fets, l’abast, els seus autors, i les responsabilitats polítiques i penals que poguessin haver-hi fins al més alt rang”. L’exdiputat ha avançat també que el grup parlamentari del Congrés està treballant amb l’actual Ministeri de l’Interior “per a conèixer l’abast del succeït i per establir mecanismes perquè això no torni a succeir mai contra ningú”. En aquest sentit, el grup ha presentat preguntes que el ministre ha de contestar per demostrar que no hi ha connivència amb l’espionatge polític. “Cal saber les mesures disciplinàries que prendrà Marlaska contra els funcionaris policials implicats i quines mesures adoptarà per a assegurar-se que no existeixi aquest tipus d’espionatge a figures electes en el futur”.

Condol pels feminicidis a Sabadell i Salou

El portaveu també ha volgut fer referència a l’assassinat de dues dones a mans de les seves parelles a Salou i Sabadell durant el cap de setmanes i enviar el condol a les famílies i persones estimades. “És una situació que malauradament ens recorda que la violència masclista persisteix encara a la nostra societat i que només s’acaba amb la feina de tots i totes”, ha assenyalat Mena, qui ha destacat que la meitat dels assassinats masclistes que s’han produït enguany a Espanya han estat a Catalunya. “Combatre la violència masclista ha de ser una prioritat de país, el feminisme salva vides”, ha sentenciat.


espionaje /