El sistema de salut públic ampliarà els serveis de dentista a proposta de CatECP
Així ho estableix la PL de l’atenció pública de la salut bucodental, la iniciativa dels comuns aprovada aquest matí al Parlament
La comissió de Salut del Parlament ha aprovat aquest matí incloure un ampli ventall de serveis de salut bucodental al sistema de salut públic. Així, a partir d’ara l’atenció primària prestarà serveis com revisions; higienes dentals; el tractament de malformacions i contusions, així com també de càries; i endodòncies i exodòncies.
Tot plegat estarà regulat pel Programa d’atenció dental de Catalunya, la creació del qual està recollida a la Proposició de llei de l’atenció pública de salut bucodental presentada per Catalunya en Comú Podem, i que ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris.
Malgrat que la salut bucodental és una part integral i essencial de la salut, ja que afecta directament la qualitat de vida de les persones tant per la seva relació amb funcions fisiològiques de gran importància com pel seu impacte psicosocial, sovint és negligida per manca de recursos.
L’Enquesta de salut de Catalunya del 2018 assenyala que el 59% de la població adulta feia un any o més que no utilitzava cap servei d’odontologia, i l’Enquesta de salut de Barcelona 2016-2017 apunta que el 52% de les persones de classe social més afavorida sí que ho havien fet, davant el 28% de ciutadans de classe més desafavorida.
«Avui fem un primer pas per començar a revertir un dèficit històric en el nostre sistema de cobertura sanitària universal i una font flagrant de desigualtats», ha dit la portaveu de Salut de CatECP, Marta Ribas, durant el debat de la llei.
Inicialment els beneficiaris d’aquests serveis seran els nens fins a 14 anys, les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social, i les persones amb diversitat funcional. El text contempla l’objectiu, però, que aquests serveis s’acabin prestant a tota la població. «Hem normalitzat que l’atenció de dentista ha de ser privada, i no ha de ser així», ha remarcat Ribas.
La llei, a més, inclou programes de promoció de la salut bucodental i campanyes preventives, així com el control i l’estudi del seu impacte en la salut dental de la població.
Ribas no ha volgut acabar la seva intervenció sense recordar l’exemple de l’Ajuntament de Barcelona, que ja al 2018 va posar en marxa el dentista municipal, un servei gratuït d’odontologia per a persones vulnerables.
«Estem orgulloses d’haver traslladat iniciativa valenta i inèdita de l’Ajuntament de Barcelona a tot Catalunya», ha conclòs la diputada.