Redacció •  Catalunya •  16/02/2022

En Comú Podem presenta un pla de xoc per fer front a la situació de l’Atenció Primària

David Cid: «Per posar l’atenció primària al lloc on es mereix, cal una llei que la blindi.»

En Comú Podem presenta un pla de xoc per fer front a la situació de l’Atenció Primària

Aquest matí el portaveu d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya, David Cid, ha presentat des del CAP Manso de Barcelona un pla de xoc per fer front a la situació de l’Atenció Primària. El portaveu ha començat la seva intervenció qüestionant que després de 6 onades, el Govern segueixi ensopegant amb la mateixa pedra sobrecarregant l’atenció primària. En aquest sentit, i com ha denunciat en altres ocasions, ha denunciat que la demanda d’ajuda psicològica entre els professionals sanitaris s’hagi incrementat un 30% arran de la pandèmia de covid. Dades que demostren que el reforç estructural de l’Atenció Primària “no pot esperar més.” Els 17.000 professionals contractats arran de la pandèmia són estructuralment necessaris per al sistema sanitari català, com també les 300 noves UCI creades. “És a partir d’aquí que cal treballar per ampliar la capacitat de l’atenció primària”, ha apuntat el diputat.

Cid també ha posat sobre la taula les dades que donava el conseller Argimon sobre la pujada d’usuaris de la sanitat privada, passant d’un 25% al 32% en els últims quatre anys, i que en paraules seves “s’estava perdent qualitat”. Des del CAP Manso, ha instat al conseller a posar fil a l’agulla i “passar de les paraules als fets”. Per aquest motiu, ha volgut proposar que el Govern apliqui un pla de xoc per dotar a l’atenció primària dels recursos que necessita, que sigui l’avantsala de la creació d’una llei específica d’Atenció Primària, “per posar l’atenció primària al lloc on es mereix, cal una llei que la blindi.”

En els dos anys de pandèmia, s’ha constatat que l’atenció primària de salut i l’atenció comunitària no tenen prou desenvolupament legislatiu, cal actualitzar i desenvolupar què és i fins on arriba l’atenció primària per a poder protegir aquesta àrea que és essencial en el servei sanitari de proximitat, així com la necessitat de transformar per a tenir de nou el millor sistema sanitari. És per tot això que des del grup parlamentari d’En Comú Podem es proposarà una nova llei d’atenció primària de salut que es fonamenti en 5 punts bàsics:

  • Accessibilitat: És prioritari emfatitzar i defensar activament el model de proximitat. S’ha de traslladar a la llei com l’atenció primària s’integra en tot el sistema de salut i com és el seu paper central.
  • Innovació i funcionalitat: La tecnologia actual permet que es puguin fer molts procediments als centres de salut. Cal dotar l’atenció primària de tecnologia diagnòstica i de seguiment, perquè els usuaris puguin tenir la millor atenció, sense haver de desplaçar-se lluny. L’arquitectura dels centres ha demostrat estar obsoleta i es requereix un nou enfocament.
  • Millora dels equips i incorporació de professionals: L’atenció primària requereix de més metges de família, de més infermeres i sobretot de professionals que ara no estan presents i que són necessaris: nutricionistes, psicòlegs, geriatres i fisioterapeutes. Les lleis estatals així ho diuen, però cap resolució catalana indica que aquests professionals hagin d’estar als CAPs. L’actual atenció primària requereix a aquests professionals i han d’estar fixats per llei.
  • Seguiment i acompanyament: Cal defensar i preservar el que fan els professionals i reforçar que els ciutadans tinguin professionals de referència que assegurin la qualitat assistencial i la seguretat del pacient.
  • Pressupost per a l’atenció primària: Necessitem una llei per a donar resposta a l’envelliment poblacional i a la demanda creixent de salut, que defensi un sistema públic de salut sostenible. La qual cosa només és factible amb un increment real del pressupost d’atenció primària fins al 25% del pressupost sanitari, com a mínim.

Com ha apuntat el portaveu del grup parlamentari i de la comissió de salut, David Cid, aquesta proposta neix “perquè sabem que a la majoria de Centres de Salut el funcionament habitual és la supervivència al límit, sense marge de maniobra possible”.

Ha conclòs afirmant que allò que motiva la proposta de llei d’atenció primària, és que els sistemes sanitaris amb una atenció primària forta tenen millors indicadors de mortalitat, són més efectius en la prevenció de malalties, milloren la satisfacció de la ciutadania, disminueixen les desigualtats en salut i generen contenció de costos.


Catalunya en Comú /