Redacció •  Catalunya •  17/07/2024

Els grups parlamentaris dels Comuns, PSC, Junts, ERC i la CUP presenten un nou acord de mesures per garantir la democràcia, els drets i la diversitat al Parlament

  • Els cinc grups reediten el pacte de la legislatura passada per implementar mesures per frenar els discursos d’odi i l’activitat de l’extrema dreta al Parlament de Catalunya i reafirmen el compromís adquirit durant la campanya electoral.
  • Aquestes formacions polítiques sumen 107 de 135 escons, una majoria qualificada per articular un Parlament compromès amb els valors de la democràcia, els drets, la diversitat i l’oposició als discursos d’odi i populistes.
Els grups parlamentaris dels Comuns, PSC, Junts, ERC i la CUP presenten un nou acord de mesures per garantir la democràcia, els drets i la diversitat al Parlament

L’acord estableix:

Pactes

No s’acceptarà ni per acció ni per omissió els vots de l’extrema dreta per a formar una eventual majoria d’investidura ni de govern.

Espais d’Intervenció

Utilitzar els espais d’intervenció al Parlament per combatre els discursos d’odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions de drets humans.

Presència a Òrgans del Govern del Parlament de Catalunya

No donar suport a cap candidatura de l’extrema dreta pels òrgans de govern del Parlament, tant a la Mesa, com a les meses de les comissions, a la coordinació dels intergrups i dels grups de treball. Així com evitar que la presentació de ponències col·legiades recaigui sobre qualsevol diputat o diputada de formacions d’extrema dreta.

Així mateix, establir els acords necessaris per evitar, sempre que sigui possible, la presència de les formacions d’extrema dreta en els nomenaments que el Parlament de Catalunya té potestat estatutària o legislativa per realitzar. Això inclou la representació del Parlament en els fòrums que corresponguin i les persones senadores designades pel Parlament de Catalunya.

No normalitzar a l’extrema dreta

No normalitzar ni legitimar l’acció política de les formacions d’extrema dreta, per això:

  • No se subscriurà cap iniciativa parlamentària conjunta amb aquestes formacions.
  • Evitar buscar el seu acord per a tombar o fer prosperar iniciatives.
  • Evitar que prosperin les seves iniciatives.
  • No convocar-los quan es realitzin trobades de treball entre grups parlamentaris i entitats per abordar temàtiques concretes.
  • Actuar des de la Presidència del Parlament i des de les Presidències de les comissions per impedir que als discursos dels diputats de la ultra dreta es criminalitzi la immigració, segons el marc que defineixen tant el Consell de Ministres del Consell d’Europa com la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI), en la seva Recomanació

Compromís per un Parlament en defensa dels drets fonamentals i la igualtat i per tant, antiracista i feminista

Continuar i potenciar la feina iniciada en anteriors legislatures per tal d’institucionalitzar el compromís feminista i antiracista del Parlament de Catalunya, incloent:

  • Ratificar el calendari de commemoracions institucionals, incloent la commemoració de les víctimes de l’Holocaust, les del genocidi del Poble Gitano i les del tràfic transatlàntic d’africanes esclavitzades.
  • Mantenir a cada ple el recompte de les morts a la Mediterrània i dels feminicidis ocorreguts, tal com es porta fent des de la XIIa legislatura.
  • Continuar la feina del Grup de Treball en Equitat de Gènere, per a tal de promoure i impulsar polítiques d’igualtat i transversalitat de gènere al Parlament, així com elaborar un nou Pla d’Igualtat.
  • Rebutjar formalment i unànime qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica cap a les diputades a qualsevol espai dintre o fora del Parlament de Catalunya per motius de discriminació de qualsevol naturalesa i manifestar el compromís amb els protocols del Parlament de Catalunya per a la prevenció, la detecció, l’abordatge i la resolució de situacions d’assetjament sexual, per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere.
  • Reformar el Reglament del Parlament per tal de preveure sancions en cas de no signar el Compromís contra la discriminació i l’assetjament, així com modificar el requisit d’unanimitat per les Declaracions Institucionals en favor d’una majoria qualificada.

Treball conjunt entre grups i amb la societat civil organitzada

Cada partit signant nomenarà un diputat o diputada per representar-lo en una comissió de seguiment d’aquest acord, on també podran participar representants d’UCFR i altres entitats de la societat civil organitzada que es consideri. 

Es pot consultar l’acord aquí.


Parlament de Catalunya /