Redacción •  Catalunya •  18/05/2024

Colau demana per carta a Collboni que rectifiqui i escolti al veïnat del Park Güell per les greus molèsties ocasionades per la desfilada de Louis Vuitton

  • La líder dels comuns considera que l’actual alcalde promou esdeveniments que privatitzen l’espai públic i donen una imatge de parc temàtic de la ciutat.
Colau demana per carta a Collboni que rectifiqui i escolti al veïnat del Park Güell per les greus molèsties ocasionades per la desfilada de Louis Vuitton

La presidenta del grup municipal de BComú, Ada Colau, ha fet arribar avui una carta a Jaume Collboni, on trasllada a l’alcalde la seva preocupació per la desfilada que la marca de luxe Louis Vuitton celebrarà el pròxim 23 de maig al Park Güell, «autoritzada i promoguda pel seu govern» i que ja en la preparació de l’esdeveniment està produint «un seguit d’incidents greus i als que cal donar resposta immediata al veïnat i a la ciutat».

En concret, la líder dels comuns es refereix a la destrossa d’un tros d’un mur de les escales de la plaça de la Natura, «un fet greu i sense precedents» que va denunciar el Consell Veïnal del Turó de la Rovira, tenint en compte que aquesta part del parc és patrimoni de la UNESCO.

En la missiva, Colau denuncia que «s’està incomplint la normativa per fer un acte de luxe extrem, privatitzant un espai públic pel benefici de molt pocs» a més d’utilitzar la Copa Amèrica “per donar cobertura a actes que res tenen a veure”. En aquesta línia, l’exalcaldessa lamenta que s’estigui donant «una imatge impròpia de la ciutat, de parc temàtic i no de ciutat de l’arquitectura».

D’altra banda, Colau posa de relleu les «greus molèsties» que s’està ocasionant al veïnat, «en un barri que pateix la saturació turística de forma quotidiana», en concret: pel tancament del pas al barri de la Salut el dia 23; la prohibició d’aparcament al veïnat durant 2 dies; l’alteració del pas dels nens i nenes de l’escola Baldiri Reixac, «que no han rebut cap informació sobre les afectacions i la pèrdua dels seus espais de socialització, com ha expressat l’AFA de l’escola», i que el veïnat de Can Baró i el Carmel no pugui utilitzar l’aparcament de busos quan aquest és tancat a les visites.

És per això que en nom del grup municipal de Barcelona en Comú, la seva presidenta exigeix que el govern de Collboni “escolti als veïns i veïnes i que rectifiqui tot allò que sigui necessari del dispositiu per garantir el dret a la lliure circulació dels veïns i veïnes durant la celebració del futur esdeveniment, així com la conservació del patrimoni arquitectònic”.

En la seva carta a Collboni, l’exalcaldessa li retreu «l’obsessió» del seu govern «per imitar models que no ens convenen, que no necessitem» perquè Barcelona és «una gran ciutat, tenim moltes capacitats i opcions» i «no hem de dir que sí a qualsevol cosa, especialment quan ens resta més que ens suma». Colau hi contraposa el model de ciutat que defensen els comuns, «aquell que promou actes i esdeveniments que s’adaptin a la ciutat, no la ciutat a l’esdeveniment, que no hipotequin recursos públics i que deixin un llegat permanent pels veïns i les veïnes».

Pels comuns, tal com expressa Colau, “la ciutat de Barcelona no ha de tornar a un model antic i desfasat on s’utilitzin esdeveniments per privatitzar l’espai públic, ja sigui amb el cas de Louis Vuitton al Parc Güell, com amb el lamentable anunci de tallar Passeig de Gràcia i omplir-lo de cotxes de Fórmula1 el proper mes de juny”.

Per acabar, Colau insta a l’alcalde a “seguir treballant per una Barcelona democràtica, que cuidi els seus veïns i veïnes, que protegeixi el seu patrimoni arquitectònic i que impulsi esdeveniments culturals o esportius realment arrelats a la ciutat i els seus valors, enlloc de mercantilitzar-la o banalitzar-la”.


Barcelona /