Redacció •  Catalunya •  19/04/2023

Ada Colau assegura l’extensió del programa Protegim Escoles a tots els centres de Barcelona

  • L’alcaldessa i candidata de BComú ha defensat a la presentació del documental ‘Kinder City’ de Pau Faus un «canvi de cultura imparable» de ciutats que defensin les persones, «inclosos els nens»
Ada Colau assegura l’extensió del programa Protegim Escoles a tots els centres de Barcelona

Ada Colau ha defensat aquesta tarda l’extensió del programa Protegim Escoles a totes les escoles de la ciutat. La candidata i alcaldessa ha participat a la presentació del documental ‘Kinder City’, que parla de diferents històries de transformació urbana en favor de la canalla, on també han intervingut la tinenta d’alcaldia d’Ecologia,Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; la portaveu del Bicicleta Club de Catalunya, Marta Casar; l’eurodiputat Ernest Urtasun; la catedràtica de geografia Carme Miralles-Guasch i Guille López, candidat de BComú.

Colau ha posat en valor les més de 200 actuacions a escoles que ja s’han fet des de l’Ajuntament al voltant de centres escolars. «És el model de ciutat que volem i aquesta és la ciutat que farem», ha reivindicat l’alcaldessa. Per Colau, aquesta transformació urbana té un doble efecte positiu. «La cultura que els nens i nenes aprenguin ara serà la que posin en marxa en el futur. Cada cop som més ambiciosos i en aquest sentit, algunes de les proteccions escolars inicials les estem fem més grans i millorant», ha defensat.

Per la seva banda, Janet Sanz, ha destacat la necessitat de que la ciutat sigui més jugable: «És curiós que qui diu que suposadament estem convertint Barcelona en un poble, els caps de setmana marxa en busca d’un poble». En la mateixa línia s’han pronunciat la resta dels participants.

El Protegim Escoles, és un projecte impulsat per l’Ajuntament després del cas d’Hugo, un nen víctima d’un cotxe a la ciutat. Colau surt al film, dirigit per Pau Faus, com a testimoni directe explicant com el pare del nen la va convèncer: «no vull que la mort del meu fill sigui en va», li va dir. Colau explica que li va afectar molt el cas. «Hem de fer un urbanisme que permeti que els nens i nenes vagin lliurement sense que hi hagi algú darrere patint. Aleshores estarem fent una ciutat millor», diu al curtmetratge.

7 accions per millorar la vida dels infants

El documental, finançat pel partit Els Verds del Parlament Europeu, s’estructura al voltant de 7 accions per millorar la vida dels infants a la ciutat. Des d’una pel·lícula per conscienciar, fins transformacions concretes. La primera de les històries és una retrospectiva sobre el barri de Pijp, a Amsterdam. Un dels protagonistes és un veí -Ronald Dam-, que parlava a un reportatge que va fer la televisió publica del país al 1972 sobre el perill dels cotxes per la vida al carrer i que va tenir molta repercussió. «Hi ha massa cotxes per a jugar», deia en aquell moment llegint un manifest a l’escola com a nen. 50 anys més tard, el mateix Ronald explica la transformació urbana: «Ara tot ha canviat». Aquella acció audiovisual va marcar un abans i un després en la lluita per guanyar espai al cotxe al país europeu.

La segona acció, ‘anar en bici a l’escola’, posa en comparació aquelles imatges grises del reportatge holandès amb el color del bicibus (Massa Marmocchi) que té lloc a Milà. «A la ciutat els pares han de tenir control dels moviments dels nens i nenes. Nosaltres lluitem perquè la canalla pugui viure aquesta experiència de manera autònoma», explica un dels promotors.

El cas de la capital catalana arriba des del seient del copilot d’un taxi que introdueix el debat sobre les superilles. «A la ciutat sempre hi ha hagut transformacions», explica el taxista. Els testimonis de pares que se senten tranquils deixant els nens quan tornen de l’escola referma la idea de comoditat dels vianants. «Fins i tot la forma de caminar expressa comoditat», afegeix la geògrafa Carme Miralles-Guash. El reforçament de les places com a agents de creació de comunitat o la reducció de velocitat són altres dels exemples que s’expliquen i que conformen la pel·lícula.


Barcelona en Comú /