Redacció •  Catalunya •  19/12/2023

BComú defensa el dret a l’habitatge amb la campanya ‘L’habitatge no el porten els Reis, l’aconseguim en comú’

La regidora Lucía Martín retreu a Collboni que «recuperi les polítiques de Trias i vulgui posar de nou la catifa vermella als que volen fer negoci a la ciutat com els lobbies turístics i hotelers i els especuladors».

BComú defensa el dret a l’habitatge amb la campanya ‘L’habitatge no el porten els Reis, l’aconseguim en comú’

Barcelona en Comú presenta avui la campanya ‘L’habitatge no el porten els Reis, l’aconseguim en comú’. Prop d’un centenar d’activistes de la formació seran entre avui i divendres en 25 boques de metro de la ciutat per repartir un díptic que reivindica el dret a l’habitatge i les polítiques impulsades en els dos mandats del govern d’Ada Colau, en una acció que a BComú ja es coneix com a ‘metrada’.

Amb una tirada de 15.000 fulletons i 3.000 cartells, la imatge gràfica de la campanya, que vol agitar el carrer i les xarxes, s’inspira en una caixa de cartró que remet alhora a les compres nadalenques, per les dates, i a les mudances obligades per les pujades abusives dels lloguers. La intenció és recordar que el problema de l’habitatge afecta al conjunt de la ciutadania i posa l’accent en el pes que han perdut les polítiques d’habitatge en el mig any de l’actual govern de Collboni en minoria. En el díptic que s’ha començat a repartir avui a primera hora del matí, BComú qüestiona la credibilitat de l’alcalde perquè «Collboni afirma que formarà govern amb les forces d’esquerres, però, a la mínima, mira a la dreta i pacta amb Junts». Per això els comuns li demanen que aclareixi si «està al costat del veïnat o dels especuladors» i què pensa fer garantir uns lloguers assequibles. En aquesta línia, la campanya denuncia que mentre els lloguers han pujat 30 vegades més que els sous a Catalunya en els darrers anys, a Barcelona Collboni ha decidit eliminar la reserva del 30% a l’habitatge protegit i permetre que obrin més pisos turístics.

Des del centre de la ciutat la que va ser regidora d’habitatge en l’anterior mandat, Lucía Martín, ha destacat que «durant 8 anys la ciutat de Barcelona ha tingut un govern que ha desplegat unes polítiques d’habitatge que no s’havien vist mai, que ha lluitat contra els abusos immobiliaris i els lobbies especulatius i, per tant, no pot ser que ara Collboni recuperi les polítiques de Trias i vulgui posar de nou la catifa vermella als que volen fer negoci a la ciutat com els lobbies turístics i hotelers i els especuladors». Martín ha repartit fulletons a les 8 del matí a la plaça Catalunya, mentre els regidors Guille López i Carol Recio ho han fet a Hospital Clínic i Lesseps, i altres activistes i càrrecs públics han estat a Maria Cristina i Plaça de Sants.

La campanya de BComú, que es durà a terme al conjunt de la ciutat fins aquest divendres i en la qual s’involucraran altres regidores i diputades dels comuns, també reivindica la primera ‘Ley de Vivienda’ de la història de la democràcia i recorda que els comuns «hem treballat sense descans per aprovar la primera regulació dels preus del lloguer. Tot està llest per aplicar-la, però el PSOE la manté bloquejada. Hem exigit a Collboni que defensi davant del seu partit l’aplicació immediata de la llei a Barcelona. No pararem fins a aconseguir-ho», diu la formació. Així mateix, destaca que Catalunya té una nova llei, proposada pels comuns, per regular els pisos turístics que permetria tancar-ne fins a 8.000, però «el PSC ho impedeix i ha pactat amb Junts que es puguin tornar a obrir hotels i pisos turístics a Ciutat Vella i l’Eixample. No ho permetrem». I és que durant el govern de Colau l’Ajuntament va tancar 7.500 pisos turístics il·legals i va frenar l’obertura de nous hotels al centre i de nous pisos turístics a tota la ciutat.

D’altra banda, BComú aposta per recuperar per al veïnat els pisos de lloguer temporal que «ens expulsa de la ciutat, s’utilitza pels especuladors per pujar anualment el preu al marge de la llei» i que «el PSC de Collboni ha evitat que es posi en marxa la regulació» impulsada pels comuns.

Finalment, la campanya de BComú en defensa del dret a l’habitatge treu pit perquè Barcelona és «la primera ciutat que obliga al sector privat a responsabilitzar-se» des de que el 2018 tota nova promoció privada d’habitatge ha de destinar un 30% a habitatge social, «una mesura pionera del govern d’Ada Colau per aconseguir lloguer assequible a tots els barris». I davant l’aliança del PSC «amb Junts, PP i VOX per desmuntar-la», els comuns donaran la batalla.


Barcelona en Comú /