Redacció •  Catalunya •  20/02/2019

Manifest sobre CAP Raval Nord de col·lectius del barri

Durant els dos mesos que les veïnes hem estat recollint firmes a peu de carrer, hem vist que el 100% de veïnes, un cop els hi explicaves "el conflicte" han firmat. Indiferentment que fossin votants d'un color o d'un altre, ningú ho ha dubtat ni un segon. Hem vist que amb el tema del C.A.P. hi ha un amplíssim CONSENS al barri.

Manifest sobre CAP Raval Nord de col·lectius del barri

POSICIONAMENT DE L’ASSEMBLEA D’ACCIÓ RIERA BAIXA SOBRE EL C.A.P. RAVAL NORD

La setmana passada alguns membres de l’assemblea veïnal d’Acció Riera Baixa vam assistir al debat que es va fer a l’Escola Massana on van poder parlar totes les parts implicades: Macba, treballadores del C.A.P., polítics i veïnes. I si nosaltres ja teníem clar el nostre posicionament, ara encara el tenim més clar. Ja que ningú va ser capaç de posar sobre la taula ni un sol argument vàlid per rebatre que el CAP ha d’anar a la Capella de la Misericòrdia, ja que és un equipament que el barri espera des de fa més de tretze anys i la solució més ràpida seria aquesta.

Volem posar el focus en un concepte que va sortir a la palestra l’última setmana, el CONSENS. Justament perquè aquests últims dies alguns partits per eludir les seves responsabilitats, lluny de donar arguments convincents, el que han fet és demanar consens entre institucions per resoldre l’atzucac de la Capella. Demanen temps. Cosa que no entenem, perquè del CAP se n’està parlant ja des de fa el temps suficient per a tenir clar quina ha de ser la solució sobre aquest equipament que el Raval necessita urgentment.

Durant els últims mesos, des dels sectors més reaccionaris s’ha anat introduint el tema del qual diuen és el gran problema del Raval: «La seguretat». I al final ha calat en la població. Normalment el que fan és agafar dades del nombre de furts, o el de denúncies a la Guàrdia Urbana i el comparen amb la d’altres anys. De fet, en molts punts del barri és cert que hi ha hagut un augment de la conflictivitat: Robadors, Sant Climent, Riera Baixa… Per diversos motius, encara que els principals són com sempre, les desigualtats socials.

Les que lluitem a peu de carrer, podríem «comprar» i arribar a un CONSENS amb totes les veïnes en què el principal problema és la seguretat. Però només si ampliem aquest concepte. No val parlar de seguretat només comptant furts o denúncies.

  • Seguretat també és saber que et podràs quedar a viure al barri que estimes.
  • Seguretat també és tenir garantit el teu dret a l’habitatge.
  • Seguretat també és saber que avui dinaràs i soparàs.
  • Seguretat també és tenir un lloc de treball i un salari digne.
  • Seguretat també és saber que tens una assistència sanitària pública i de qualitat al barri on vius.
  • Seguretat també és SALUT.

Llavors, per a les veïnes del Raval, seguretat també és tenir un C.A.P. Raval Nord digne. I l’opció més ràpida de tenir-lo, i això ho sabem totes les parts implicades, és a la Capella de la Misericòrdia.

Durant els dos mesos que les veïnes hem estat recollint firmes a peu de carrer, hem vist que el 100% de veïnes, un cop els hi explicaves «el conflicte» han firmat. Indiferentment que fossin votants d’un color o d’un altre, ningú ho ha dubtat ni un segon. Hem vist que amb el tema del C.A.P. hi ha un amplíssim CONSENS al barri.

Al mateix debat vam poder escoltar estupefactes, com el director del Macba, tirava pilotes fora. Ell a la seva, aliè a les necessitats del barri, parlant com si el Macba fos «la cultura», com si només ells fossin cultura.

Les «personalitats» del Macba, després de la nefasta imatge que estan donant de cara a les veïnes, en treure un comunicat totalment classista «+Macba +Cultura» i haver insultat a tot un barri que està en plena lluita pel dret a l’habitatge parlant de «desnonament» del Macba. Ara tenen l’oportunitat de rentar una mica la seva imatge fent per primera vegada un gest cap al barri i cedir voluntàriament la Capella a les veïnes. Però la veritat, no sembla que en tinguin ganes. Al debat, el director del Macba lluny de parlar de la possibilitat cedir aquest espai, anava a la seva parlant d’ampliar la col·lecció. Menyspreant-nos un altra vegada, a nosaltres, les veïnes. No es pot estar més desconnectat d’un barri com està ara mateix el Macba del Raval.

Quan escoltem el discurs del Macba i veiem tot el que té al darrere: La Vanguardia, Abertis, Freixenet, La Caixa… Ens adonem que estem en un clar exemple de lluita de classes. La classe treballadora o sigui les veïnes del Raval, contra els interessos del gran capital. I ara, entraran en joc els partits que hauran de decidir de quin costat estan.

Com l’altre dia algú va dir al debat, estem davant d’un moment històric pel Raval. On els partits que voteu que Sí, quedareu com gent valenta que tira endavant una iniciativa veïnal. Quelcom que ja han decidit les veïnes. O com uns miserables, que poseu per sobre els interessos partidistes i del capital davant necessitats i la voluntat d’un barri sencer.

Aquest divendres la pilota està en les vostres mans, els partits. Els que en teoria heu de defensar els interessos de les veïnes de la vostra ciutat. Des d’Acció Riera Baixa, una assemblea en la qual participen votants de tots els colors, us demanem que TOTS els partits voteu que SÍ. A més, pensant amb la vostra lògica electoralista, creiem que ús convé que així sigui, i més tan a prop d’unes eleccions. Perquè us assegurem que les veïnes del Raval recordarem la votació d’aquest divendres.

Ara les que demanem CONSENS som nosaltres, les veïnes.

C.A.P. a la Misericòrdia ja!