Redacción •  Catalunya •  13/05/2019

Ada Colau anuncia 50 hectàrees noves de verd a la ciutat

Ada Colau ha anunciat avui 50 hectàrees noves de verd a la ciutat i sis nous parcs per al proper mandat com a nova mesura contra l’emergència climàtica, un dels reptes per guanyat la Barcelona futura.

Ada Colau anuncia 50 hectàrees noves de verd a la ciutat

Es tracta d’una de les propostes del pla de la Revolució Verda de Barcelona que la cap de llista de Barcelona en Comú ha presentat aquest diumenge al Parc de les Glòries a l’acte «Barcelona Verda. Guanyem el futur!», on l’han acompanyat l’activista ecofeminista Yayo Herrero, activista ecofeminista; Janet Sanz, número 3 de la llista, i Eloi Badia, número 7 i Frederic Ximeno, número 31 i comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquestes 50 noves hectàrees ja estan identificades i es repartiran en 175 projectes per omplir de verd la ciutat, alguns ja en marxa com el parc de la Canòpia al que se sumaran sis nous grans parcs: el nou gran parc de La Model, el parc lineal de Cristóbal de Moura, el Parc de la Sagrera, un nou Parc del litoral al Passeig marítim entre La Mar Bella i el Fòrum, les Feixes de Trinitat i el parc de Can Batlló.

Colau ha afegit que s’aprofitarà cada racó de la ciutat per posar-hi verd. Com a les grans avingudes, Meridiana i la Diagonal, interiors d’illa, solars buits, a la via pública en l’espai que li guanyarem a l’asfalt, en murs, mitgeres, terrats. A més a més es milloraran els parcs ja existents com els de la Ciutadella, el Parc de l’Oreneta, els jardins del mirador al Poble Sec, el Parc de la Vall d’Hebron, el del Putxet, i el dels Tres Turons.

Ada Colau ha destacat que les prioritats de l’urbanisme han de ser una ciutat per viure. “Per això cada nou desenvolupament urbanístic s’ha d’aprofitar perquè es pugui tenir habitatge assequible i per guanyar espai públic verd”, ha dit Colau.

Omplir Barcelona de verd és justícia social

Colau ha defensat el verd com a infraestructura bàsica de la ciutat. “La lluita contra el canvi climàtic, no és diferent de lluitar per la justícia social. Precisament perquè volem ser una ciutat justa, hem de ser una ciutat verda que vol sumar-se a l’onada de ciutats que lluiten contra el canvi climàtic”, ha manifestat Ada Colau.

També ha advertit del risc que la dreta representa per la salut “perquè prefereixen l’especulació al verd, fer cas al lobby del cotxe abans que a la salut de la gent, una Diagonal plena de cotxes en lloc d’un tramvia”. I ha afegit: “Hem d’impedir que la dreta torni al govern de Barcelona. Es plega directament a aquestos interessos privats encara que vagin en detriment dels drets i la vida de les persones”.

Colau ha dit que s’ha de parlar de com es farà possible aquesta revolució verda. “Ens tornem a presentar per ampliar suports perquè ja hem demostrat que no tenim por als lobbies”. I ha afegit: “Estem aquí gràcies a la força i la voluntat de la ciutadania. No tenim exministres a consells d’administració i farem el que faci falta per canviar la ciutat”.

Yayo Herrero va posar de relleu que “les ciutats estan al cor d’aquestes crisis perquè són les principals causants de la debacle del funcionament dels escosistemes”. En aquest sentit, l’activista ecofeminista ha manifestat la necessitat de situar polítiques que “posin la vida al centre, una ciutat habitada per persones capaces de resistir, i de fer front a les institucions que no posin la vida al centre”

L’activista ecofeminista, que participava per primera vegada a un acte de campanya electoral, ha dit que “davant el projecte ecofeixista necessitem ciutats ecofeministes, ecoregions, ciutats que facin de les cures un eix polític amb mesures concretes que ens necessiten a totes”.

Per la seva banda, Janet Sanz, número 3, ha dit que “cal més bicicleta i més transport públic, per això hem prioritzat la inversió en transport públic”. Sanz ha recordat que l’Ajuntament ha estat la primera administració que ha impulsat transport públic innovador amb 200 km de bicicleta per garantir que moure’s en bici a BCN sigui segur”

En aquest sentit, Sanz ha manifestat que “continuarem quatre anys més, som la garantia davant de partits fake que ara s’apunten a a lluita contra el canvi climàtic. Barcelona sempre ha estat guapa, el que havia de fer era posar-se sana i a això ens hem dedicat. Barcelona és part de la solució, no del problema”.

Eloi Badia, número 7, ha centrat la seva intervenció en la necessitat de caminar cap a un model energètic just i sostenible. “Hem posat en marxa BCNEnergia. Hem apostat per rehabilitació energètica dels nostres edificis. És necessari passar a un model on siguem milions de persones que generem la nostra energia. Passar de model extractiu a un que entengui l’energia com un servei públic”, ha manifestat.


Ada Colau /  Barcelona en Comú /  Yayo Herrero /