Redacció •  Catalunya •  21/05/2024

‘A Europa, Jaume Asens. Per la pau, pel planeta, pel futur’, el lema dels Comuns a les eleccions europees

  • Asens: “Cal que ens mobilitzem perquè guanyi l’Europa del Pacte Verd i de la pau davant de la del totxo i de la guerra de la dreta i l’extrema dreta”.
‘A Europa, Jaume Asens. Per la pau, pel planeta, pel futur’, el lema dels Comuns a les eleccions europees


Els Comuns presenten la seva llista, el cartell i el lema de campanya per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny. ‘A Europa, Jaume Asens. Per la pau, pel planeta, pel futur’, és el lema escollit per Comuns Sumar per a les eleccions europees del 9 de juny. Un eslògan que ha estat presentat juntament amb el cartell i la llista de la candidatura dels Comuns, que es presenten en coalició amb Sumar.

La presentació s’ha dut a terme a l’espai natural del parc fluvial del Besòs, a Santa Coloma de Gramenet. “No és casualitat que hàgim volgut fer aquesta presentació a un espai natural com aquest, perquè és espai ple de vida va ser durant molts anys una zona degradada i contaminada, que després de molts anys d’esforços i inversions s’ha pogut recuperar com a parc fluvial, una zona verda molt freqüentat pels veïns i veïnes”, ha començat el candidat dels Comuns i número dos de Sumar a les eleccions europees.

Asens ha agraït “les contínues mobilitzacions veïnals que des dels anys 60 reclamaven un espai com el que avui tenim” i ha destacat ”l’aportació de fons de la Unió Europea” per fer-ho possible: “És un bon resum de la nostra candidatura, perquè representa les lluites veïnals i les mobilitzacions socials com a motor de transformació; i Europa com a palanca de canvi en favor d’un territori més cohesionat, verd i saludable”.

Per al candidat, el 9 de juny “està en joc l’Europa que pensa en les persones, en la seva salut, que té cura del planeta i els seus pulmons verds; o l’Europa de l’austeritat, les retallades, que trinxa el territori i que pensa en macroprojectes per les butxaques d’uns pocs”. Asens ha fet referència a la trobada de l’extrema dreta a Madrid aquest cap de setmana “Europa ha de ser la líder mundial de la transició ecològica i hi ha el risc de desaccelerar en aquest àmbit, perquè algú pot imaginar quines polítiques ambientals poden arribar de la mà dels Trump, Milei, Le Pen o Meloni?”, s’ha preguntat.

“Per això, cal que el 9 de juny ens mobilitzem perquè guanyi l’Europa del Pacte Verd i de la pau davant de la del totxo i de la guerra de la dreta i l’extrema dreta”, ha declarat Asens, qui ha conclòs afirmant que a les europees ”no és temps per resignar-se, és temps de votar en massa i tancar-li la porta d’Europa a la internacional de l’asfalt que vol destruir el futur i el planeta”.

Per la seva banda, la número dos de la candidatura dels Comuns, Júlia Miralles, ha lloat el candidat assegurant que “el diàleg i consensos sempre han estat a la política de Jaume Asens”. Miralles ha desgranat els tres conceptes del lema: “La pau, per acabar amb el genocidi palestí i el discurs bel·licista; el planeta, per una transició ecològica justa; i el futur, per una Europa amb drets i sense austeritat”

‘A Europa, Jaume Asens. Per la pau, pel planeta, pel futur’

El lema reflecteix tres conceptes estan vinculats a valors centrals amb els quals es poden identificar els votants dels Comuns: la pau, relacionada amb els moviments socials i les grans mobilitzacions històriques contra la guerra; el planeta, un concepte centrat en els sectors més mobilitzats per l’emergència climàtica; i, amb un caire més general, la idea de futur que té una connotació d’esperança i projectes de millora social.

D’altra banda, els tres substantius permeten desenvolupar les idees clau de la campanya dels Comuns: la pau, en relació a l’exigència d’un alto el foc a Palestina que acabi amb el genocidi que s’està vivint i vinculada també a la confrontació del discurs bel·licista que està creixent a la UE; el planeta, que ens permet desenvolupar una proposta sòlida i ambiciosa en matèria de transició justa. Finalment, el concepte de futur que ens porta a parlar de la necessitat d’impulsar la Unió Europea com un projecte d’ampliació de drets davant de l’amenaça de l’austeritat, una Europa que faci créixer els drets socials, els drets de les dones i de les persones LGTBI+, el dret a l’habitatge o els drets de les persones migrants i refugiades.

Candidatura dels Comuns a les europees del 9 de juny

1. Jaume Asens (2)
2. Júlia Miralles (12)
3. Raül Valls (21)
4. Cinta González (32)
5. Jordi Ayala (39)
6. Eva Amposta (42)
7. Héctor Escudero (59)
8. Toni Ribas (52)
9. Elena Tarifa (49)
10. Arantxa Gurtubay (S1)
11. Lourdes Beneria (55)


comuns /