Redacció •  Catalunya •  21/10/2024

Mena: “El Govern ha de reflectir en els propers pressupostos l’augment de la demanda de cursos de català”

  • El portaveu considera que el fiscal general, García Ortiz, no ha de dimitir: “Seria cedir davant els que només busquen fer caure el Govern amb intoxicacions”.
Mena: “El Govern ha de reflectir en els propers pressupostos l’augment de la demanda de cursos de català”

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha parlat en roda de premsa sobre la notícia publicada el passat cap de setmana sobre la falta de places per a persones que volen fer el curs bàsic de català del Consorci de Normalització Lingüística. A hores d’ara 3.867 persones estan en llista d’espera per fer el curs de nivell bàsic de català, al qual acostumen a apuntar-se bàsicament persones nouvingudes. Fa unes setmanes també hi va haver queixes per la dificultat de fer el tràmit per apuntar-se.

“No pot ser que tots aquells i aquelles que han arribat a Catalunya i volen aprendre català no puguin fer-ho perquè el tràmit és impossible o perquè les places estan mal distribuïdes”, ha assenyalat Mena, qui ha apuntat que la nova conselleria de Política Lingüística “ha de posar una solució en els comptes de la Generalitat, perquè la demanda hi és”. Una demanda que, segons ha recordat el portaveu, “és més alta que mai i la quantitat de gent que vol apuntar-se al curs bàsic s’ha multiplicat per quatre” en els últims sis anys.

“Hi ha milers de nouvinguts que volen formar part d’aquest país, que volen arrelar-se a Catalunya aprenent la nostra llengua”, ha celebrat Mena, qui ha reclamat acompanyar aquesta empenta des de les institucions, perquè “és la millor resposta contra els discursos de l’odi”. Per això, el sabadellenc ha instat el Govern a garantir l’aprenentatge del català com un dret més: “Cal que l’augment de la demanda de cursos de català sigui corresposta pel Govern i es vegi reflectida als propers pressupostos”.

El fiscal general no ha de dimitir

En clau estatal, Mena ha lamentat la investigació del Tribunal Suprem sobre el Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz: “És una deriva molt inquietant que el Tribunal Suprem investigui al fiscal general per la institució dels fakes i mentides de l’entorn de la presidenta Ayuso”. Que qui lluita contra els enganys i a favor de la veritat sigui qui acabi imputat “envia un missatge molt perillós, d’impunitat a qui viu de mentir i degradar la democràcia”.

Per això, el portaveu dels Comuns ha assegurat que “García Ortiz no ha de dimitir, perquè seria cedir davant els que només busquen fer caure el govern amb intoxicacions”. Finalment, Mena a anar més enllà de la regeneració democràtica: “També cal democratitzar la justícia per evitar que uns pocs la puguin utilitzar antidemocràticament”.


comuns /