La Diputació de Barcelona posa en perill la prestació a les LLars Mundet, el servei de Respir per a gent gran i persones discapacitades
- El servei d’atenció residencial temporal de les Llars Mundet per a persones grans i/o persones amb discapacitat intel·lectual amb un determinat grau de dependència, anomenat Respir, està quedant en gran mesura desatès a causa de la mala planificació dels seus recursos humans per part de la Diputació de Barcelona.
Una part de la plantilla que presta serveis en el mateix ha vist aquesta setmana com es deixaven sense efecte els seus nomenaments, s’anul·lava la seva alta a la seguretat social i se’ls enviava cap a casa sense avís previ i sense cap explicació, en alguns casos enmig de la seva jornada laboral. Aquest fet, que té a veure amb l’entrada en vigor el proppassat 29 de desembre de la Llei 20/2001, popularment coneguda com a «Icetazo«, està afectant als nomenaments de personal interí de durada determinada del Respir i, en menor mesura, altres orgànics de la Diputació, principalment en categories laborals com auxiliars d’atenció a la dependència i operaris de serveis.
La deficient gestió dels recursos humans de la Diputació que ha portat a aquesta situació, i en la qual incideix la demora en l’execució de les borses de treball de professionals per a prestar serveis al Respir, està repercutint molt negativament en la prestació d’un servei assistencial que pren cura de col·lectius especialment vulnerables, con són la gent gran i les persones discapacitades, a causa de la retallada de personal que la pròpia Diputació s’està autoinfligint. D’aquesta manera, s’està deixant desateses a persones amb un grau de dependència elevat i posant en risc la salut i el benestar de persones vulnerables.
Aquesta manca de planificació pot acabar derivant en l’externalització, és a dir, la privatització, parcial o total dels serveis del Respir, atesa la incapacitat de la Diputació de cobrir convenientment els mateixos amb personal propi. Un fet aquest que ja vam avançar des del nostre sindicat que podria ser una de les conseqüències de l’entrada en vigor de l’Icetazo, atès que la modificació efectuada per aquesta llei en els articles 10 i 11 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic suposen, a parer nostre, una evident porta oberta a la privatització de serveis públics. En aquest cas s’hi afegeix, també, la negligència dels recursos humans de la Diputació.
Des de la Secció Sindical de la CGT exigim a la Diputació responsabilitats per aquests fets, derivats de molts anys de precarització de la seva plantilla de serveis assistencials. Exigim uns serveis públics de qualitat, i aquests han d’anar de la mà d’unes condicions de treball dignes, especialment per a aquell personal que ho ha estat donant en tot, en condicions molt difícils, des del minut zero de la pandèmia.