Redacción •  Catalunya •  23/05/2021

Reclamen acció política urgent per aturar la crisi de biodiversitat

  • En el Dia Mundial de la Biodiversitat, Ecologistes en Acció de Catalunya juntament amb diversos moviments i plataformes socials denuncien l’actitud d’algunes administracions públiques que lluny d’afrontar la Sisena Extinció Massiva d’espècies segueixen la dinàmica d’un urbanisme que accentua la crisi. Gavà, Viladecans o Begur són alguns dels exemples més dramàtics d’ajuntaments tremendament irresponsables.
Reclamen acció política urgent per aturar la crisi de biodiversitat

Aquesta data va ser fixada per les Nacions Unides per a cridar l’atenció sobre la crisi de biodiversitat en la que actualment es troba el nostre planeta. No es pot perdre de vista que la millor informació científica disponible, recollida per l’IPBES (Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics), alerta que 1 milió d’espècies (el 16 % de les que es coneixen) estan amenaçades d’extinció en un curt termini de temps, i que l’estat de tots els ecosistemes s’està degradant a una velocitat alarmant.

La societat humana depèn intrínsecament de la natura, de la resta d’espècies i dels serveis dels ecosistemes per a mantenir la qualitat de vida i, un últim terme, per a sobreviure. Som biodependents. Per això, una extinció massiva d’espècies ens porta a un col·lapse que pot acabar amb la nostra forma de vida al planeta tal i com l’entenem fins ara. La crisi de biodiversitat se suma a la crisi climàtica per posar el conjunt de la Terra a la vora del desastre global.

A Catalunya, els diversos actors socials i polítics han demostrat en general un enorme desconeixement de la magnitud de la tragèdia, des dels sectors econòmics (especialment les patronals que veiem, encara avui, com insisteixen en l’ampliació de macroinfraestructures que són part del problema, com el Port i l’aeroport), als responsables polítics a tots els nivells. La Generalitat o les Diputacions no estan donant la talla, amb una inacció política preocupant o directament adoptant mesures de caire econòmic i d’infraestructures que acceleren la degradació ambiental. Però alguns ajuntaments poden ser assenyalats com autèntics paladins de la pèrdua d’ecosistemes a base d’insistir en un urbanisme insostenible que destrueix el territori i fragmenta ecosistemes.

A Gavà, l’Ajuntament dirigit per Raquel Sànchez insisteix en el desenvolupament del Pla de Ponent, un macroprojecte de prop de 5000 habitatges en el darrer connector ecològic entre els espais naturals protegits del Garraf i del delta del Llobregat. A Viladecans l’Ajuntament té diversos projectes més que sumen milers d’habitatges, i d’entre ells avui ja està executant el Pla de Llevant on ha arrasat de forma il·legal una població d’un gripau protegit (tòtil) a més d’habitats agroforestals. I a Begur, l’Ajuntament pretén dur a terme diversos projectes en entorns únics de la Costa Brava, afectant alguns dels paratges més emblemàtics i de més alt valor natural.

Per tot això, Ecologistes en Acció i diverses plataformes de les que formen part avui assenyalen als culpables d’aquests projectes insostenibles i reclamen una rectificació urgent. L’acció de protesta ha consistit en desplegar pancartes en llocs emblemàtics de cada municipi, i en abocar un sac de fems a la porta dels Ajuntaments per mostrar la “pudor” que fan les polítiques dels seus alcaldes.

Ecologistes en Acció seguirà usant totes les vies administratives, legals i de mobilització ciutadana per aturar tots aquests projectes.


medio ambiente /  movilización /