Redacció •  Catalunya •  23/05/2024

BComú demana Collboni que rectifiqui i no doni de baixa del padró a les 1.700 persones vulnerables usuàries d’ONG

Els comuns registren un prec i se sumen a la crida de les entitats socials i la Sindicatura de Greuges «perquè el padró de tots aquests veïns i veïnes es mantingui, perquè el padró són drets» assenyala el regidor Marc Serra.

BComú demana Collboni que rectifiqui i no doni de baixa del padró a les 1.700 persones vulnerables usuàries d’ONG

El grup municipal de BComú ha presentat un prec perquè el govern municipal «en compliment de la llei, rectifiqui i no doni de baixa als 1.700 veïns i veïnes que tenen actualment els seus drets més bàsics sota amenaça davant el desempadronament anunciat per l’Ajuntament de Barcelona».

Els comuns lamenten haver-se assabentat a través dels mitjans de comunicació d’aquesta decisió del govern de Collboni. Entitats com Fundació Arrels o Stop SIDA van denunciar, el 8 de maig passat, que havien rebut una carta en què el consistori anunciava que donarà de baixa als veïns i veïnes de la ciutat empadronats a les seus de les ONG, i la Síndica de Greuges va demanar immediatament una moratòria. «L’Ajuntament els requeria deixar d’empadronar a les seves seus a les persones que atenen i a més els informava que totes aquelles persones que ja estaven empadronades, es calcula que unes 1.700, serien donades de baixa de manera unilateral», expliquen en el prec.

BComú s’oposa a la mesura i remarca que la inscripció al padró és «un tràmit gratuït i obligatori i els ajuntaments han de promoure aquest dret, especialment per a determinats col·lectius en situacions difícils o d’exclusió social». Per això demana que «les possibles modificacions al circuit d’empadronament de la ciutat es facin amb diàleg amb les entitats especialitzades que atenen a població en situació de vulnerabilitat i amb els grups municipals, intentant buscar el màxim consens». Així mateix, els comuns volen que “es restableixi el circuit per tal que aquestes ONG puguin seguir empadronant a les seves seus a aquells usuaris que no tenen un domicili fix amb la coordinació dels serveis socials municipals”.

Els comuns posen en valor que Barcelona té una política activa d’empadronament impulsada en els seus mandats que ha estat referència per altres ciutats de l’estat, i que «des de 2016 s’ha reforçat per protegir les persones en situació de més vulnerabilitat amb l’objectiu de facilitar els circuits d’empadronament a la ciutat, especialment les modalitats d’empadronament sense domicili fix o sense acreditació documental».

És per això que el regidor Marc Serra alerta del que implicarà per a la gent afectada perdre el padró, la porta d’accés a d’altres drets de ciutadania com l’accés al sistema de salut i a l’atenció social, i que també permet demostrar l’arrelament social. En la majoria de casos es tracta de «persones immigrades que estan fent tràmits i que l’Oficina d’Estrangeria els hi pot denegar un arrelament social i la seva regularització». També pot afectar aquells que tenen permís de residència i treball i l’han de renovar, i que «poden perdre els seus papers per la falta d’empadronament». En altres casos, la decisió de l’Ajuntament posa en risc els drets de «persones en situació de vulnerabilitat que tenen malalties greus i estan en tractament hospitalari» que es pot veure interromput, i també de «les més vulnerables que no tenen una llar i no s’assabentaran que les han desempadronat i es trobaran amb multitud de problemes, que se sumaran a la seva situació de precarietat».

Serra té clar que «la qualitat d’una democràcia es mesura en com tracta a les persones més vulnerables» i en aquest sentit creu que «el missatge que està donant l’Ajuntament de Collboni amb decisions com aquesta és que mentre posa la catifa vermella perquè els fons d’inversió vinguin als nostres barris, especulin amb l’habitatge i acabin gentrificant-los, posa traves i maltracta a les persones més vulnerables i desconfia de les ONG».

Amb aquest prec BComú se suma a la crida de les entitats socials «perquè el padró de tots aquests veïns i veïnes es mantingui, perquè el padró són drets, i perquè Barcelona no deixi de ser mai una ciutat referent en la defensa dels drets», conclou Serra.


Barcelona en Comú /