Redacción •  Catalunya •  26/03/2022

Reclamen adoptar mesures ja identificades davant les principals amenaces de les aigües subterrànies

  • En el Dia Mundial de l’Aigua, enguany dedicat a les aigües subterrànies, Ecologistes en Acció apunten com a principals problemes d’aquestes masses d’aigua.
Reclamen adoptar mesures ja identificades davant les principals amenaces de les aigües subterrànies

En el Dia Mundial de l’Aigua, enguany dedicat a les aigües subterrànies, Ecologistes en Acció apunten com a principals problemes d’aquestes masses d’aigua la salinització en les zones litorals per la sobreexplotació d’origen industrial i turístic i la contaminació per nitrats d’origen agrícola i ramader. L’organització recorda que és fonamental adoptar mesures a curt i mitjà termini encaminades a frenar la problemàtica existent en la gestió de l’aigua i emprendre les necessàries accions per complir allò que estableix la Directiva Marc d’Aigua.

Cada 22 de març es commemora el Dia Mundial de l’Aigua, una data proposada per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) a Rio de Janeiro l’any 1992. Enguany, el tema escollit per al Dia Mundial de l’Aigua 2022 ha estat “Aigües subterrànies: fent visible allò invisible” per obtenir l’atenció necessària sobre el paper dels recursos d’aigua subterrània mundials.

En el marc del Dia Mundial de l’Aigua Ecologistes en Acció volem posar l’èmfasi en  la greu crisi hídrica actual tot recordant que a Catalunya, segons fons de la mateixa Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el 15,5 % de les aigües subterrànies es troben en mal estat i el 12 % tenen un estat incert. Totes aquestes masses subterrànies que no es troben en bon estat són, justament, les que subministren aigua al litoral, on es concentra la major part de la població de Catalunya (70 %), la indústria i els equipament turístics que afavoreixen, amb la seva sobreexplotació la seva pròpia salinització.

A Catalunya els principals problemes de les masses d’aigua subterrània és la salinització en les zones litorals per la sobreexplotació d’origen industrial i turístic i la contaminació per nitrats d’origen agrícola i ramader. L’agricultura intensiva, amb la ingent aplicació d’adobs i els purins generats per les granges de porcs continuen sent els principals elements contaminats de les nostres masses d’aigua subterrànies.

Aquest mes de març s’ha tancat el període de presentació d’al·legacions al Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya on Aigua és Vida, plataforma de la qual forma part Ecologistes en Acció, ha presentat a l’ACA 90 propostes en forma d’al·legació moltes de les quals adreçades, precisament, a aquestes problemàtiques.

Compartim amb les entitats que formen la plataforma Aigua és Vida que la contaminació dels aqüífers per purins no pot considerar-se una causa natural i justificar-se, com fa l’ACA en la seva proposta de Programa de Mesures per assolir el bon estat de les masses d’aigua, amb que les característiques intrínseques dels aqüífer comportarà un temps considerable per a reduir significativament les concentracions de nitrats. Per a reconduir la tendència de la contaminació dels aqüífers contaminats per purins no hi ha altra mesura efectiva que reduir la cabana porcina de forma substancial i aquesta és, ara per ara, la única solució possible.

Ecologistes en Acció considera imprescindible començar a regular amb legislació pròpia els llindars màxims de concentració de nitrats que pot tenir un sòl per tal de poder limitar l’aplicació de fertilitzants en les explotacions d’agricultura intensiva.

L’organització considera que sobretot en la zona litoral cal que l’administració catalana limiti els creixements urbanístics en aquells sistemes on ja sabem que hi ha dèficit hídric i molt en especial en aquells que ja sabem es veuran més afectats pels efectes del canvi climàtic. També cal revisar les condicions d’extracció de les aigües subterrànies per part de les indústries si més no, en anys de dèficit pluviomètric.

Tot plegat sense oblidar les nostres principals zones humides, com el delta del Llobregat, on cal l’establiment d’un volum de reserva a la MA39 del delta del Llobregat com a reserva estratègica restringida a un ús exclusiu per a la xarxa d’abastament en cas de sequera severa, i suspendre temporalment totes les concessions de captacions industrials o particulars. També proposem mantenir la barrera hídrica al delta del Llobregat fins a garantir el manteniment de la massa d’aigua en bones condicions de clorurs i conductivitat.

La situació de les nostres masses d’aigua és insostenible i es veurà agreujada en la situació actual de sequera, amb els embassaments amb uns nivells tan baixos com no es veien en anys -tot i les pluges que s’esperen aquesta setmana-, i pot representar en un termini relativament curt restriccions en el proveïment i danys ambientals difícilment recuperables.

Si bé els plans hidrològics, actualment en fase d’aprovació assumeixen la gravetat de la situació, continuen plantejant la mateixa política de gestió sense emprendre les necessàries accions per complir allò que estableix la Directiva Marc d’Aigua.

Davant aquesta situació, Ecologistes en Acció recorda que és fonamental adoptar mesures a curt i mitjà termini encaminades a frenar la problemàtica existent en la gestió de l’aigua. L’organització proposa emprendre les mesures exposades de manera immediata fins que s’aconsegueixin els nivells acceptables.


agua /  medio ambiente /