Guille López: “En només 4 anys s’han pacificat a BCN 217 entorns escolars, una de cada tres escoles, creant espais segurs i amables enlloc d’hostils per l’excès de trànsit”
- El número 4 de Bcomú a les eleccions municipals ha destacat a un acte al Passeig de Sant Joan que al districte de Gràcia s’han pacificat el 60% dels centres escolars en aquest mandat
El candidat número 4 de Barcelona en Comú a les municipals de maig, Guille López, conegut per haver estat fins fa poc portaveu de la plataforma l’Eixample Respira, es va fer activista per revertir els alts nivells de contaminació i soroll a la ciutat, pensant sobretot en l’impacte que tenen en els nostres nens i nenes. Aquest compromís l’ha portat a acceptar ser candidat a la llista que encapçala l’alcaldessa Ada Colau. Es va estrenar fa una setmana en un acte públic de la formació a Sants. Avui ha repetit a Gràcia, al bell mig del Passeig de Sant Joan, acompanyat del regidor del districte i regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica a l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i la doctora en Salut Pública, Carme Borrell, en un acte festiu i reivindicatiu sota el títol: ‘Transformem el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Urbanisme per un barri més saludable i pacificat’.
En la seva intervenció, López ha posat en valor el pla impulsat pel consistori en aquesta legislatura conegut com ‘Protegim les escoles’: un programa per pacificar el trànsit als entorns escolars, reduint els carrils i la velocitat de circulació i habilitant espais segurs, guanyant espai davant de les escoles, per tal que les famílies i els infants tinguin “un espai de socialització amable, de joc, de trobada i amb verd, i no un lloc hostil generat per l’excès de trànsit”, ha explicat el candidat.
“En només 4 anys s’ha aconseguit pacificar una de cada tres escoles a la ciutat, això són 217 entorns escolars pacificats” ha destacat López, recordant que l’Escola Grèvol, al districte de Sant Martí, va ser la primera que es va beneficiar del pla. “Lamentablement uns mesos abans havia mort l’Hugo, un nen de 5 anys atropellat per un motorista. Com a ciutat, ens hem de conjurar per a què un infant mai més mori a la sortida d’una escola”, ha sentenciat.
Un cop s’acabin totes les actuacions, des de la primera pacificació dels entorns escolars fins al 2023, el govern municipal dels comuns haurà aconseguit “eliminar 16 carrils de circulació, pacificar 32 carrers, ampliar 68 voreres, guanyar 30 xamfrans, col·locar 1.500 jardineres, recuperar 35.000 m2 d’asfalt per als infants i les famílies, amb més de 80.000 alumnes beneficiats”, segons ha relatat el candidat.
‘Protegim les escoles’ a Gràcia, una victòria de la comunitat educativa
En el cas concret de Gràcia “del total de 35 centres educatius al districte s’ha pacificat 21 entorns escolars, això vol dir un 60% dels centres” ha celebrat López tot recordant que, gràcies a les mobilitzacions de les comunitats educatives l’any 2020, el pla es va iniciar amb actuacions a les escoles Sagrada Família, Univers i Petit Univers. El 2021 es va estendre a 4 centres més (Escola Josep Maria de Sagarra, Escola Bressol Galatea, Sant Josep-Teresianes i Turó del Cargol), i el 2022 a 4 més (Institut La Sedeta, Montseny, Claret i Escola La Sedeta). I per acabar, aquest 2023 a l’Escola Rius i Taulet de plaça Lesseps “amb una acció important fruit de l’acord entre el Districte i la comunitat educativa, que després d’anys de manifestacions s’ha traduït en un acord per augmentar els espais de trobada i la seguretat viària”, ha conclòs el candidat de BComú. En concret, s’eliminaran dos carrils de trànsit, un al carrer de Maignon i l’altre al de Mare de Déu del Coll, per guanyar espai per l’accés a l’Escola Rius i Taulet, i s’habilitarà el gir a l’esquerra de República Argentina a plaça de Lesseps.