Redacció •  Catalunya •  27/06/2024

Aniversari de BComú: 10 anys aquí i ara, amb un horitzó en comú

  • La formació llança un vídeo a xarxes «ple d’amor, sense nostàlgia i amb moltes ganes de seguir construint esperança» i el pròxim 14 de setembre celebrarà «com cal» els 10è aniversari a la Nau Bostik.
Aniversari de BComú: 10 anys aquí i ara, amb un horitzó en comú

Avui fa 10 anys de la presentació a l’escola Collaso i Gil del Raval de la plataforma ciutadana Guanyem, la llavor de Barcelona en Comú. El catedràtic de Ciències Polítiques i històric militant d’esquerres, Joan Subirats, la coneguda activista pel dret a l’habitatge i portaveu de la PAH, Ada Colau, i l’advocat defensor dels Drets Humans, Jaume Asens, van ser les veus d’aquella multitudinària trobada, impulsada per 30.000 signatures de veïns i veïnes de Barcelona esperançades en un projecte unitari i ampli capaç d’articular-se i tombar el govern convergent a les eleccions municipals de maig de 2015. Contra tot pronòstic, un moviment il·lusionant es va estendre per tota la ciutat i un any després Ada Colau era la primera alcaldessa de Barcelona. Va aconseguir revertir una ciutat en venda i les retallades de Xavier Trias i va fer possible un nou model de ciutat justa, verda, feminista i amb projecció de futur durant els 8 anys al front del govern municipal.

Com recorda Max Cahner, actual portaveu de BComú, l’alcaldia es va guanyar «sobre la base de quatre grans principis» consensuats en el debat anterior a la presentació de la candidatura: «Garantir els drets bàsics per unes vides dignes; oferir una alternativa d’un model econòmic basat en el monocultiu turístic que anava en contra de la gent; vetllar per la transparència i la radicalitat democràtica i demostrar que es podia fer política d’una altra manera, limitant els mandats i els sous d’aquelles persones que participessin de la política institucional».

Deu anys després, BComú ha llançat un vídeo a xarxes on celebra el seu aniversari i agraeix la contribució a la transformació de Barcelona durant els seus dos mandats als «milers de persones anònimes que fan política d’una altra manera al seu barri, directament amb el seu veïnat». Les activistes ‘comuners’ també protagonitzen bona part del vídeo, de les més antigues a les recent incorporades expressen des de tots els districtes de la ciutat el seu orgull i compromís en la defensa d’un model de ciutat reconegut internacionalment, que s’ha caracteritzat per «fer arribar els serveis públics on no havien arribat abans, posar en dubte que el domini del cotxe passi per sobre de tot, que, per primera vegada, la matrícula a l’escola pública superés a la de la concertada o incloure la mirada feminista i LGTBI a totes les polítiques municipals».

Així mateix, en el vídeo d’aniversari es destaquen les polítiques pioneres impulsades braç a braç amb el veïnat en tots aquests anys i fites concretes reflectides en titulars com: el model Superilla; la primera elèctrica pública; la inversió triplicada als barris oblidats per Trias; els 53 nous centres educatius públics; el tancament de milers de pisos turístics il·legals; la congelació de tarifes de transport durant 6 anys; la primera Unitat Antidesnonaments; el rècord en construcció d’habitatge públic; primer dentista municipal gratuït; el primer Pla de Salut mental; la primera xarxa pública d’atenció psicològica i de cures; el primer cangur gratuït; el primer centre LGTBI o que Barcelona hagi esdevingut amb Colau en la ciutat amb més inversió social de l’Estat. Una demostració que «la voluntat de la majoria pot ser el cor de la política».

El vídeo no oblida que l’altra cara d’aquests avenços han estat els atacs constants dels poderosos de sempre i els lobbies de la ciutat per frenar el model de BComú, a través de querelles contra Colau i el seu equip: una veritable estratègia de lawfare com demostra l’arxivament de 18 querelles fins el moment. L’actual govern en minoria del PSC, amb Jaume Collboni al capdavant intentant desfer el model que va contribuir a construir amb els comuns i negant-se a fer un acord progressista, també hi queda retratat. Tot i que fa un any que és a l’oposició, BComú continua endavant amb força i optimisme, «perquè el nostre lloc sempre és aquí, el nostre temps sempre és ara, el nostre horitzó sempre és comú» com diu la veu en off i les paraules sinceres de les seves activistes.

«L’espai de Barcelona en Comú ha de saber trobar el seu paper en aquest nou escenari, sabent que el seu màxim valor és que ha estat capaç d’oferir una alternativa a un model de ciutat. Aprofitar la seva capacitat de tenir un peu a la institució i un peu als carrers serà la clau que trobar la fórmula virtuosa de no perdre la capacitat de seguir sent el millor instrument per posar l’interès general i el sentit comú al capdavant de l’Ajuntament», conclou el portaveu, Max Cahner, que anuncia que el pròxim 14 de setembre celebraran “com cal” els 10è aniversari a la Nau Bostik.


Barcelona en Comú /