Redacció •  Catalunya •  30/05/2024

Asens: “Establirem un salari mínim europeu perquè la precarietat deixi de ser una eina de competència entre els estats i avançar en l’Europa social”

Els Comuns realitzen un acte sobre l’Europa social a favor dels treballadors i les treballadores amb el candidat a les eleccions europees de Comuns Sumar, Jaume Asens; la portaveu dels Comuns al Congrés, Aina Vidal; i la número dos de Comuns Sumar a les eleccions europees, Júlia Miralles. La trobada ha comptat amb una forta presència sindical, incloent-hi el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, el secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros, i el secretari d’acció sindical d’USOC, Ángel Garrido.

Asens: “Establirem un salari mínim europeu perquè la precarietat deixi de ser una eina de competència entre els estats i avançar en l’Europa social”

El candidat dels Comuns, Jaume Asens, ha llençat una nova proposta econòmica per a les eleccions del 9 de juny, un SMI a escala europea: “Proposem l’establiment d’un salari mínim europeu perquè la precarietat deixi de ser una eina de competència entre els estats i avançar en l’Europa social”. El candidat ha tret pit de com a l’estat “gràcies a l’impuls de Yolanda Díaz, s’ha assolit un SMI de 1.134 euros, un augment del 54% des del 2018 i fent dels millors sous també un instrument de reactivació econòmica”. Unes mesures que cal implementar al territori comunitari, “on l’EPA oscil·la entre els 542€ d’Albània i els 1.883 euros d’Alemanya”. Per això, “per avançar cap a l’Europa social no hi ha millor fórmula que la creació del Salari Mínim Europeu que acabi amb les diferències actuals”, ha prosseguit Asens.

A més de l’establiment d’un SMI europeu, l’advocat ha desenvolupat dues propostes del programa dels Comuns per implementar a Europa: “Cal apuntalar i blindar l’estat del benestar a Europa, i això passa també per la reducció de la jornada laboral fins a les 32h setmanals i per posar la negociació col·lectiva en el centre de les polítiques europees”. Davant d’unes regles fiscals pactades pel PP i el PSOE que obren la portada a la tornada de l’austeritat, Asens aposta per “desenvolupar l’Europa social”, perquè si alguna cosa ha mostrat la COVID és “la interdependència entre estats i que les respostes han de ser col·lectives”. Perquè, “o avancem junts o ens enfonsem separats”, ha conclòs.

La portaveu dels Comuns al Congrés, Aina Vidal, ha destacat els canvis que s’han aconseguit des del govern de l’Estat i ha posat com a exemple la llei Rider: “És una llei que a la pràctica el que fa és reconèixer una cosa antiga i simple, com és que els treballadors d’una empresa han de ser assalariats, i és una de les lleis que més ressò ha tingut a nivell europeu, perquè no existia cap legislació anterior”. Vidal ha indicat que comuns Sumar no només creu en la solidaritat, sinó que té una voluntat netament internacionalista. “Que s’aprovés una reforma laboral o de pensions progressista fa que altres països tinguin precedents positius, i això sí que és una novetat. I ho hem fet nosaltres”, ha afirmat.

Finalment, la número dos de Comuns Sumar a les eleccions europees, Júlia Miralles ha assenyalat que Europa es troba en una cruïlla: “Hem de decidir si torna a l’austeritat i les retallades o si apostem per protegir els treballadors i treballadores amb la inversió pública necessària per garantir els drets socials i una transició justa, que no deixi a ningú enrere”. Davant un Banc Central Europeu que aplica una política monetària “radicalment rígida que fa que les classes treballadores no puguin pagar les seves hipoteques”, Miralles advoca per una Europa que “posi al centre els criteris socials i el benestar de la ciutadania, no les xifres econòmiques que interessen als buròcrates i als homes de negre”.


comuns /