Redacció •  Internacional •  10/04/2025

BComú recull signatures perquè Collboni desencalli projectes aprovats com la rehabilitació d’habitatges al Besòs-Maresme i la connexió de ‘les Trinis’

La segona fase de la campanya ‘Orgull de barri’ a l’eix Besòs “situa tres demandes que ja ho són del veïnat d’aquests barris” explica la regidora Carol Recio: rehabilitar els habitatges apuntalats al Besòs-Maresme, allargar la L3 de Metro per connectar la Trinitat Vella i la Trinitat Nova i reformar la Casa Enric Sanchís i el refugi antiaeri al Bon Pastor.

BComú recull signatures perquè Collboni desencalli projectes aprovats com la rehabilitació d’habitatges al Besòs-Maresme i la connexió de ‘les Trinis’

Barcelona en Comú ha iniciat aquesta setmana la segona fase de la campanya ‘Orgull de barri’ a l’Eix Besòs, que posa al centre els seus veïns i veïnes, perquè puguin tenir una vida digne, i reivindica les polítiques transformadores que fomenten la cohesió social. A finals de febrer els activistes dels comuns ja van bustiar 10.000 octavetes a La Verneda, Bon Pastor i Turó de la Peira donant resposta als missatges de por i odi estesos per la dreta i l’extrema dreta a aquests barris. Ara han decidit passar a la reivindicació concreta i recollir signatures del veïnat per reclamar al govern de Collboni que posi en marxa d’una vegada iniciatives aprovades, encara pendents d’execució: la rehabilitació dels habitatges afectats per aluminosi i altres problemes estructurals greus a Besòs-Maresme; la connexió de la Trinitat Vella i la Trinitat Nova allargant la Línia 3 del Metro, i la reforma de la Casa Enric Sanchís i el refugi antiaeri al Bon Pastor. Amb aquesta acció i en un sol dia, els activistes de BComú han aconseguit que 700 persones dels tres barris signin i facilitin les seves dades per rebre informació.

La regidora de BComú i presidenta del Consell de Districte de Nou Barris, Carol Recio, explica que aquesta campanya “defensa seguir construint barris on poder viure dignament, per això posa el focus en la necessitat de promoure espais comunitaris, perquè les persones no se sentin en soledat sinó que s’organitzin col·lectivament, que apostin per més i millors serveis, transport i connectivitat amb la ciutat, espai públic… I en aquesta segona fase d’Orgull de barri BComú situem tres demandes que ja ho són del veïnat d’aquests barris i recollim signatures per impulsar millores i canvis: en el cas del Besòs-Maresme una petició molt clara, la rehabilitació d’habitatges, una necessitat absoluta que les veïnes no visquin amb por i angoixa per l’estat de casa seva, per tant continuar apostant per polítiques de rehabilitació; en el cas de Bon Pastor demanem la recuperació d’un espai patrimonial i sobretot que el seu ús el decideixi el barri perquè faci servei a la vida comunitària, en el cas de la Casa Enric Sanchís; i finalment en el cas de Nou Barris/Sant Andreu una demanda popular de fa anys que ha pres més força, la unió de la Trinitat Vella i la Trinitat Nova amb l’allargament de la línia de Metro”. Amb tot això, ha remarcat la regidora, “BComú pretén reforçar la seva presència al carrer defensant l’orgull de viure als nostres barris i la idea que la ciutat millorarà si posem al centre la millora de la vida de la comunitat i dels espais comunitaris”.

En el full de signatures que han recollit a la Rambla Prim amb Gran Via, els comuns denuncien que tot i les promeses de rehabilitació amb els fons europeus Next Generation, les actuacions realitzades fins ara als edificis de Besòs-Maresme han estat superficials i insuficients, mentre els desallotjaments urgents de famílies per risc d’esfondrament evidencien la gravetat del problema. Per això reclamen una intervenció immediata i integral que, més enllà d’invertir en millores estètiques i energètiques, resolgui els problemes estructurals i garanteixi un habitatge digne i segur a tots els veïns i veïnes afectades.

Al Pont de Sarajevo han recollit més signatures per donar suport a una demanda històrica: allargar la Línia 3 del Metro per unir Trinitat Nova i Trinitat Vella «amb només 900 metres de túnel, milers de persones podrien estalviar temps, evitar transbordaments i deixar de fer ús del cotxe per apostar pel transport públic» expliquen. Fa prop d’un any una cadena humana reclamava aquesta connexió -va aplegar 1.500 persones-, i el ple municipal ho va aprovar, però el govern del PSC segueix mirant cap a una altra banda i prioritzant altres infraestructures.

Pel que fa al Bon Pastor, BComú exigeix a l’Ajuntament que compleixi i iniciï els tràmits per fer realitat un espai cultural i de memòria que el veïnat i les entitats esperen fa anys. Recorden que el 2017 el govern de Colau va expropiar la Casa Enric Sanchís per convertir-la en equipament comunitari i en un procés participatiu el barri va decidir que l’espai acollís un centre cultural gestionat pel Centre Cívic, amb sales d’assaig musical per a joves. També es va iniciar el procés per recuperar el refugi antiaeri com a espai de memòria històrica. A hores d’ara, les obres encara no han començat, tot i que el plenari del Districte de Sant Andreu va acceptar la proposta dels comuns.

La regidora Carol Recio i el conseller de Nou Barris Carles Benito parlant amb veïnes de la Trinitat.

Barcelona en Comú /