Esquerra Republicana proposa limitar el temps d’estada dels agents dels Mossos a les unitats d’ordre públic
Els republicans presenten com a conclusions de la comissió d’estudi sobre el model policial diferents propostes per aprofundir en la democratització i modernització del cos de Mossos.
El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha registrat les seves conclusions de la comissió d’estudi sobre el model policial del Parlament. D’entre les diferents mesures, en destaca la iniciativa que els republicans proposen per avançar cap a la permanència temporal dels agents del cos de Mossos d’Esquadra en les unitats relatives a l’ordre públic. Això suposaria un canvi en la línia de modernitzar el cos policial català i ajustar-lo als estàndards d’una policia que s’emmiralla amb els models europeus.
Les propostes inclouen altres mesures que remen en la mateixa direcció, com la creació d’un mecanisme de control extern i independent que supervisi les actuacions dels professionals de la seguretat. D’aquesta manera, Esquerra Republicana recull el reclam d’entitats socials com Irídia o Amnistia Internacional, que, justament, van comparèixer a la comissió a principis de mes per exposar les seves recomanacions als grups parlamentaris. Tal com exigien aquestes organitzacions, la proposta és que l’òrgan de control es desplegui a partir d’una llei pròpia.
En paral·lel a aquesta proposta de rotació dels agents i el mecanisme de control extern, en els cinc blocs de conclusions, Esquerra Republicana proposa crear una oficina que doni suport i atenció a aquelles persones que hagin estat víctimes de vulneracions dels drets humans o la creació d’uns protocols de recopilació i publicació de dades per combatre les identificacions amb biaix ètnoracial.
La policia al món local
Tot això s’emmarca en el camí d’avançar cap a una policia comunitària i de proximitat, coordinada amb tots els altres serveis públics, que prioritzi prevenció, diàleg i mirada social, ben dotada i amb una carrera professional única, amb bones condicions laborals, feminitzada i diversa, tal com és la societat que ha de protegir.
I, amb la voluntat d’automillora de la mateixa policia, tampoc s’entendria un canvi de model sense la voluntat d’assolir un sistema de policia integral a tot el país, que introdueixi les polítiques esmentades de forma transversal a totes les unitats del cos. Per fer-ho possible, és imprescindible començar amb l’harmonització del model de policia local de Catalunya. I n’és un bon punt de partida la prova pilot que el Govern ha estat impulsant al Maresme durant aquest any. Per a la consolidació d’aquest sistema integral cal, a més, dotar a la Divisió d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra la capacitat de treballar també amb el sistema de policies locals.
La comissió d’estudi sobre el model policial es va crear al Parlament el juliol del 2021, amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, Junts, la CUP i comuns i amb els objectius de revisar el model d’ordre públic, la transparència o els mecanismes de control de les actuacions policials. Després d’un any de treball, aquesta setmana els grups parlamentaris presenten les seves propostes sobre les conclusions, que es votaran el 2 de desembre en una nova sessió de la comissió.