Redacción •  Catalunya •  20/05/2023

Barcelona en Comú proposa un servei «per atendre violències contra la infància i l’adolescència a la ciutat»

  • La candidata i alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat una mesura amb el propòsit d’oferir «un canal útil d’acompanyament multidisciplinar».
Barcelona en Comú proposa un servei «per atendre violències contra la infància i l’adolescència a la ciutat»

Ada Colau ha explicat aquest matí una nova mesura pel proper mandat. La candidata i alcaldessa ha desenvolupat a una roda de premsa a la seu de l’agència Efe aquest nou servei i telèfon «per atendre violències contra la infància i l’adolescència a la ciutat». «Ja n’hi ha prou que això s’hagi considerat com una qüestió privada», ha defensat la candidata. Colau ha dit que es pot implantar de manera immediata, «en qüestió de mesos», i alhora que es fa un gran pacte de ciutat per discutir aquest problema.

La mesura contempla un equip inicial de 15 professionals amb diferents perfils: des del psicosocial al jurídic. Tindrà tres objectius clars: El primer, donar una resposta àgil d’escolta i orientació; el segon, activar un professional d’acompanyament i mediació desplaçant-se in situ al centre educatiu o el lloc on calgui; i el tercer, coordinar l’atenció amb altres recursos socials, educatius, psicològics o legals i de protecció d’infància, segons el cas, i amb les figures de benestar i protecció previstes a la nova llei estatal de protecció integral de la infància. «El telèfon el treballaríem amb les entitats especialitzades en aquest àmbit», ha afegit.

«El servei podria atendre potencialment fins al 20% dels 240.000 infants i adolescents de la ciutat que s’estima que pateixen algun tipus de violència», ha explicat Colau. Especialment, ha dit, «amb atenció a la violència digital i ciberassetjament que s’han doblat en els últims cinc anys». Una de les novetats és que també incorporarà atenció a adolescents que han exercit violència. «Estem convençudes que no s’ha fet prou atenció a les violències que pateix la infància i necessita que les administracions ho prioritzin a l’agenda política», ha destacat.

L’alcaldessa ha justificat aquesta mesura amb dades «que no ens han d’espantar i mirar cap a una altra banda, sinó al contrari», ha dit. En aquest sentit, ha esmentat per exemple que el 6% adolescents es declaren víctimes de bullying o que fins 476 infants i adolescents han estat atesos pel servei SARA que s’encarrega d’atendre persones afectades per la per violència masclista.

Arran del cas dels Maristes, l’Ajuntament va activar un protocol per prevenir i detectar abusos, violències i maltractament. També amb el Pla de Barris, es va veure que moltes escoles necessitaven més recursos en aquest sentit. «Vam posar més educadors perquè no caigués tot el pes en les mestres i ens han dit que és un èxit rotund», ha afegit Colau.

Colau ha instat també altres administracions a actuar. «La llei Rhodes és molt positiva però necessitem afegir recursos», ha reblat. Els Comuns per tant ofereixen aquest nou servei i telèfon per atendre les violències. La idea és «assentar les bases d’una societat que rebutgi la violència en totes les seves formes» i generar noves polítiques perquè aquest problema «no quedi en problemes de nens entre ells. No ho podem permetre», ha dit Colau.


elecciones municipales /